<-- NIET ACTIEF -->

We doen het allemaal minstens 365 keer per jaar; slapen. Althans, als je kunt slapen ten minste. Uit een recent onderzoek van de Hersenstichting blijkt dat maar liefst 63% van de Nederlanders niet tevreden is over de eigen slaapkwaliteit.

Het belang van goede slaap wordt door veel mensen onderschat. Een goede slaap hebben we nodig om onze hersenen gezond te houden en om het lichaam de kans te geven te herstellen. Goed slapen zorgt voor een beter geheugen, meer concentratie en het verkleint het risico op aandoeningen zoals depressie, beroerte en Alzheimer (dementie).

Genoeg redenen om wat aan je slaapkwaliteit te doen. We hebben 10 tips voor voor je samengesteld die bijdragen aan een betere nachtrust.

Sport overdag of vroeg in de avond

Als je goed wil slapen is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk moe bent. Door ervoor te zorgen dat zowel je geest als je lichaam moe is, is de kans groter dat je als een blok in slaap valt.

Eet niet vlak voor je gaat slapen

Veel mensen beginnen laat in de avond nog aan een late night snack. Dat is lekker, maar niet bevordelijk voor je nachtrust omdat je maag al dat eten ’s nachts moet verwerken. Neem 2 tot 3 uur voor het slapen gaan geen vast voedsel meer als je beter wil slapen.

Drink ’s avonds geen koffie, cola, of andere dranken met cafeïne

We kennen cafeïne allemaal als een stof die ervoor zorgt dat je wakker blijft. Dat is nou juist niet wat je wil als je je bed hebt opgezocht. Stop daarom al ergens in de middag met het drinken van cafeïne houdende dranken. Of drink cafeïnevrije koffie of cola.

Ontspan vlak voor het slapengaan

Vermijd vlak voordat je gaat slapen lichamelijke en geestelijke inspanning. Probeer juist voor het slapengaan te ontspannen. Ga bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen in bad, doe ontspanningsoefeningen of lees een boek dat niet teveel met je stresslevel doet.

Vermijd vanaf een uur voor het slapengaan licht van tv, computer, smartphones of tablets

Onderzoek van het RIVM heeft aangetoond dat schermgebruik voor het slapengaan tot meer slaapklachten leidt. Zet de tv daarom een uur voordat je naar bed gaat uit, ga niet achter de computer zitten en laat je telefoon op het nachtkastje liggen.

Zorg voor een verduisterde slaapkamer of draag een slaapmasker

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat er geen licht in je ogen valt. Het liefst zorg je ervoor dat het pikkedonker is in de slaapkamer. Want zelfs een klein strookje licht langs het gordijn kan je slaap al negatief beïnvloeden. Lukt het je niet om de kamer volledig te verduisteren? Gebruik dan een slaapmasker zodat je ogen volledig afgesloten zijn van de lichtprikkels om je heen.

Zorg voor een prettig klimaat in de kamer

In een rustige ruimte met een prettig klimaat slaap je het beste. Je kunt beter in een iets te koele dan een iets te warme kamer liggen. Zorg ook voor goede ventilatie en zorg ervoor dat de lucht niet te droog is.

Gebruik oordopjes als geluid je wakker houdt

Gebruik oordopjes als je last hebt van geluiden om je heen. Dat kan een snurkende partner zijn, of lawaai uit de omgeving. Geluidsprikkels kunnen je namelijk wakker houden omdat je lichaam hier altijd alert op is.

Draag comfortabele nachtkleding

Prettig zittende nachtkleding is van groot belang voor een goede nachtrust. Je moet er immers de hele nacht in liggen. Gebruik losse nachtkleding van zacht materiaal waarin je niet teveel zweet.

Probeer in een vast slaapritme te komen

Mensen die nachtdiensten draaien slapen over het algemeen minder goed omdat hun dag- en nachtritme voortdurend wijzigt. Probeer daarom in een vast slaapritme te komen. Dit doe je door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en rond dezelfde tijd weer op te staan.

Slaap niet overdag

Hoe verleidelijk het soms ook is; slaap niet overdag. Dit zorgt er namelijk voor dat je ’s avonds niet moe genoeg bent. Ga liever een uur eerder naar bed dan dat je tussen de middag een dutje doet.

Doe ademhalingsoefeningen

Als je niet kunt slapen kun je ademhalingsoefeningen doen om rustig te worden. Adem eerst 4 seconden in door je neus, houd je adem 4-7 seconden vast en adem vervolgens rustig volledig uit met getuite lippen. Herhaal dit 4 tot 8 keer. Het is belangrijk dat dit ontspannen aanvoelt en dat je na de oefening ontspannen door blijft ademen.

Met deze slaaptips moet het je lukken je slaapkwaliteit naar een hoger niveau te tillen. Elke verbetering is er één, dus kijk naar wat jij kunt doen om je nachtrust te verbeteren.