5 tips om goedkoop (vegan) boodschappen te doen

0

Een plantaardig dieet wordt al gauw bestempeld als een prijzige manier van leven. Ik krijg dan ook soms de vraag of ik niet erg veel geld kwijt ben aan mijn boodschappen. Eerlijk? Sinds ik vegan eet, zijn mijn boodschappen een stuk voordeliger. Kijk maar eens naar jouw kassabon: de grootste uitgaven zijn vis, vlees en kaas (en oké alcohol). Ik deel mijn tips om voordelig inkopen te doen.

1. Basis ingrediënten. Ik heb altijd de volgende basis producten in mijn keukenkasten staan, die niet heel duur zijn: blikken peulvruchten, noodles, zilvervliesrijst, zoete aardappels, spelt pasta, quinoa en havermout. Deze ingrediënten vul ik aan met groenten, fruit, zaden, kruiden en noten.

2. Geen eten weggooien Voedselverspilling is zonde. Daarom eet ik regelmatig de volgende dag nog restjes van mijn avondeten; als volwaardige maaltijd of ik voeg er extra ingrediënten aan toe. Als ik kook, maak ik standaard meerdere porties. Dit vries ik in en wanneer ik weinig tijd heb (of als ik lui ben), heb ik altijd een gezonde maaltijd bij de hand. Scheelt tijd, maar ook geld.

3. De (Turkse) markt 3 avocado’s voor €1,00? Geen probleem! Naast dat ik een boodschappentas vol haal voor weinig, vind ik het leuk om over de markt te struinen en om een praatje te maken met de eigenaren. Naar een reguliere supermarkt ga ik alleen voor speciale dingen zoals plantaardige melk, sojayoghurt, kokoswater, pindakaas en ingevroren fruit.

4. Geen (vlees)vervangers Vlees- en kaasvervangers zijn duur, maar als je er realistisch naar kijkt verschilt de prijs van plantaardig kip niet zoveel van biologische kip. Toch eet ik nauwelijks vleesvervangers, alleen als ik er echt zin in heb. Als je anders leert koken (tip: schaf een aantal plantaardige kookboeken aan) dan mis je de vervangers niet omdat ze niet in het gerecht passen. Tofu is wel een voordelig product. Je koopt een blok firmed tofu voor €1,80.

5. Homemade Ik sta veel in de keuken, want het is lastiger om vegan klant-en-klare maaltijden te kopen. Koken is mijn hobby en zelf eten bereiden is goedkoper en gezonder. Ik kan meer geld besparen om andere etenswaren ook zelf te maken zoals hummus, notenpasta en andere smeersels. Vaak komt het door tijdsnood dat ik dit niet doe. Het is daarom handig om een (week)planning te maken. Zo ontdek je wanneer je tijd hebt om maaltijden voor te bereiden en kom je minder snel in de verleiding om een kant-en-klaar product of maaltijd te kopen.

Vorig artikel Niet klagen dus, daarom
Volgend artikel 10 redenen om (tijdelijk) in het buitenland te wonen
Avatar
Ik ben Quirine, 25 jaar en ik woon in Amsterdam. Ik ben het gelukkigst wanneer ik reis, schrijf of in de keuken sta om veganistische recepten te maken. Deze passies combineer ik dan ook op mijn blog. Ik heb mezelf voorgenomen om om de paar jaar een verre reis te maken: twee jaar geleden was dat vijf maanden reizen door Azië en in december staat Zuid-Amerika op de planning. Naast nieuwe plekken ontdekken, ben ik vooral nieuwsgierig naar het plaatselijke eten. Ik eet 95% van de tijd veganistisch en dat kan soms best lastig zijn, maar meestal inspireer ik juist mensen. Ik kan niet stilzitten en dat betekent dat jij me vaak ziet hardlopen, een yogales ziet volgen voor toch een beetje ontspanning of ik ben een biologische supermarkt aan het uitpluizen. Wil je meer weten? Kijk dan op mijn blog quirines.nl en volg me op Instagram!