7 tips voor meer zelfvertrouwen voor kinderen

  73
  De 6 gouden tips van Albert Sonnevelt

  Kinderen die blaken van zelfvertrouwen zitten lekker in hun vel. Ze geloven in zichzelf en wat ze kunnen. Ze zijn autonoom, stralen en staan positief in het leven. De relevantie van zelfverzekerd zijn voor kinderen en hoe je dat als ouders bevordert 

  Waarom is zelfvertrouwen belangrijk voor kinderen?

  Kinderen met weinig zelfvertrouwen én dus een laag zelfbeeld kunnen bang zijn om te falen, zich angstig voelen en neerslachtig zijn. Kinderen die beschikken over een gezonde dosis eigenwaarde en goed zelfbeeld zien het leven daarentegen positief en zijn gelukkiger. Daardoor zijn zij in staat om te groeien en zichzelf te ontplooien. Zo durven zij onder andere nieuwe dingen te ondernemen, omdat ze geloven in zichzelf én kunnen langer doorgaan. Ook zijn ze prima in staat initiatief te nemen en voor hun mening uit te komen. Daarbij komt dat ze weerbaarder zijn, hun oor niet laten hangen naar wat anderen zeggen en ook zijn zelfverzekerde kinderen beter in staat om met tegenvallers dan wel moeilijkheden om te gaan. Kortom, zelfvertrouwen hebben draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en bevordert hun geluksgevoel.

  Zo vergroot je het zelfvertrouwen van je kinderen tips

  Zelfvertrouwen is niet iets wat je koopt of mee wordt geboren. Het is een eigenschap die je ontwikkelt door te ervaren. Stap voor stap. Als ouders kun je diverse dingen doen om je kinderen zelfverzekerder te maken.  Onderstaand een aantal tips, namelijk:

  1. Luister!

  Maak geregeld tijd vrij om oprecht en met aandacht naar je kind te luisteren. Leg je werk neer, zet je tablet en dergelijke even uit en toon belangstelling voor hoe je kind zich voelt, wat het heeft meegemaakt, gehoord, gezien en dergelijke. Want echt luisteren draagt bij aan meer zelfvertrouwen krijgen.

  2. Geef complimentjes

  Geef je kind complimentjes als je het iets moeilijks onderneemt. Ook als het niet goed gaat. En uiteraard complimenteer je kid ook als het klaar is met de moeilijke activiteit dan wel taak. Uiteraard geldt dat ook voor het nakomen van afspraken en dergelijk. Een complimentje krijgen voelt dan ongelooflijk goed en bevordert zelfvertrouwen.

  3. Knuffel veel

  Je kind geregeld knuffelen, is eveneens belangrijk. Niet alleen om het aan te moedigen, maar ook om het te troosten, te steunen, te helpen et cetera. Onder andere omdat knuffelen je kind een enorm fijn, veilig, vertrouwd en geliefd gevoel geeft.

  4. Geef het vrijheid

  Vul niet elk uur voor je kind in met bezigheden. Laat het ook lekker zelf dingen bedenken om te doen of gewoon even te niksen of te dagdromen. Ook dat is goed voor de ontwikkeling van je kind en draagt bij aan het krijgen van meer zelfvertrouwen.

  5. Focus op wat goed gaat

  Ofwel: richt je aandacht niet op wat je kind allemaal verkeerd doet. Kijk liever naar wat er allemaal goed gaat. Dat bevordert een positief zelfbeeld. En doet hij of zij iets heel stoms? Kijk dan naar het gedrag én niet je kind. Dus niet ‘wat ben jij vervelend’, maar zeg liever: ‘ik vind het vervelend wat je doet’.

  6. Stimuleer en help je kind

  Natuurlijk is het ook goed om je kind te motiveren én aan te moedigen om allerlei dingen te doen. Van alledaagse taakjes tot bijvoorbeeld hobby’s. Kijk vanaf de zijlijn toe hoe het gaat. Bied eventueel je hulp aan. Hak bijvoorbeeld een taak of activiteit in kleine stukjes waardoor het behapbaar wordt voor je kind en laat het dan verder zelf proberen.  Reageer positief bij elk stapje dat het zet. Ook zo bevorder je als ouder het zelfvertrouwen van je kind.

  7. Benadruk de sterke kanten

  Soms heb je als ouders de neiging je kind te vergelijken met bijvoorbeeld een broertje of zusje. Of misschien herken je bepaalde vervelende eigenschappen van jezelf of je partner in je kind. Waak er echter voor om je kind te vergelijken met andere gezinsleden of jezelf. Richt je aandacht op de unieke en/of sterke kanten van je kind. Dat draagt eveneens bij aan het zelfvertrouwen.

  Kortom, als ouders kun je zeker veel doen om het zelfvertrouwen van je kinderen op te vijzelen. Voed positief op, moedig je kinderen aan, zorg voor quality time, luister, praat enzovoort.

  De opleiding Kindercoach van Sonnevelt is dé opleiding voor jou als jij het geweldig vindt om het zelfvertrouwen van kinderen en tieners te zien groeien, om jonge mensen te zien die voor hun talenten en passies durven te gaan, om kinderen vol levenslust te zien leven. Bij de opleiding Kindercoach leer je hoe jij als coach dit verschil kunt maken voor kinderen.