Home Blogs Als ik later oma ben

Als ik later oma ben

0
Als ik later oma ben

Sorry hoor, ik had bedacht om dit voorwoord met de vrolijkste nieuwjaarsgroet aller tijden te beginnen, maar eigenlijk ben ik een beetje kribbig. Dat heeft alles te maken met het thema van deze januari-editie: tijd. Ik heb er een haat-liefdeverhouding mee en dat is niet vanwege die paar verdwaalde grijze haren en de rimpels die mijn gezicht steeds meer tekenen. Nee, tijd heeft gewoon iets heel oneerlijks.

Ik denk dat je de liefde voor het leven niet moet onderschatten

Mijn schoonopa wordt, als alles goed gaat, deze maand honderd. Dat is natuurlijk prachtig, maar ik heb de afgelopen tijd ook heel wat mensen verloren die nog onwijs levenslustig waren. Een paar weken geleden overleed mijn lieve ex-overbuurvrouw en plaatselijke ‘adoptie-oma’ Anja. Oké, ze is 75 geworden en sommigen redden dat niet eens, maar dat neemt niet weg dat ze een plek in mijn hart had en ik haar mis. Ze was een voorbeeld voor me. Begaan met vluchtelingen, actief als vrijwilliger bij de Wereldwinkel, vaak aan het schilderen, dol op dansen en nooit te beroerd om in te springen als ik moest werken en de kinderen ziek waren. Ze genoot van mijn kinderen en ik van haar. Zo wil ik later ook worden als ik oma ben.

Maar zal ik ooit wel een oud omaatje worden? Het kan zomaar anders uitpakken, weet ik uit ervaring. En daarom wringt het thema ‘tijd’ bij mij. In gezondNU schrijven we elke maand over wat je zelf allemaal kunt doen om zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te leven. En natuurlijk helpt dat, maar garanties biedt het niet.
Anja, mijn vader, Loes en tante Mieke waren geen gezonde heiligen. Maar mijn schoonopa van bijna honderd is dat evenmin. Wat zij vóóral deelden, was dat ze zo ontzettend van het leven hielden. En ik denk dat je die liefde voor het leven niet mag onderschatten. Ook niet (of juist niet) qua gezondheid. Uiteraard biedt ook dat niet de garantie dat je nooit ziek wordt of ongeschonden de honderd haalt, maar dan heb je wel gelachen, genoten en geleefd met een hart vol liefde.

Is dit een pleidooi om alle gezonde adviezen en inzichten van gezondNU over boord te zetten? Nee. Absoluut niet. Maar probeer wel te voorkomen dat gezond leven iets van moeten wordt, want dan schiet je volgens mij je doel voorbij. Genieten van het leven is net zo belangrijk als braaf elke dag veel groente eten, wat afvallen als je te dik bent, genoeg bewegen en je niet laten opslokken door stress. Wat soms echt makkelijker gezegd is dan gedaan.

Laten we ‘meer genieten van het leven’ dus bombarderen tot gezond voornemen voor 2020. Reden voor ons om het thema ‘tijd’ van dit januarinummer om te dopen tot: ‘de tijd van je leven’. Uit liefde voor het leven. Een heel mooi, gezond en gelukkig nieuwjaar toegewenst!

Liefs, Gebke