Als zelfs slimme mensen niet kunnen afvallen

  1281

  Ik heb de slimste zus ter wereld. En dat weet ik zeker, omdat ze twee dingen kan die bijna niemand kan: wiskunde-sommen oplossen in alle vormen en maten en 25 pubers tegelijk stilhouden.

  Als wiskundedocent combineert ze die twee talenten moeiteloos – althans, in mijn ogen. Ik kan met moeite drie tieners tegelijk stilhouden en wiskunde stopt bij mij bij klokkijken. “Dat is dus geen wiskunde, dombo”, zegt mijn zus.
  Ik: “Dat bedoel ik dus.”

  ‘Als je probeert af te vallen door meer te bewegen en minder te eten, word je niet slanker maar dikker’

  Maar één ding kan mijn superslimme zus niet: makkelijk kilo’s kwijtraken in tijden dat het er iets te veel zijn geworden omdat ze urenlang proefwerken zat na te kijken en ondertussen net iets te veel at. Als zelfs een cijfertijger geen grip heeft over de getallen op een weegschaal, moet er meer aan de hand zijn. Want ook kilo’s zijn cijfers. Ook gewicht is een kwestie van plussen en minnen. Voor haar is het een makkie elke dag een optelsom te maken van wat ze eet en hoeveel ze verbrandt als ze beweegt en sport. Maar daarmee de weegschaal beïnvloeden … lastig.

  Je gewicht lijkt een simpel vraagstuk met bekende cijfers (ik weeg nu dit), met een gewenste uitkomst (ik wil dit wegen). Daartussen zitten schijnbaar simpele acties: dit eet ik, dit doe ik. Maar schijn bedriegt: zo simpel is het niet. Anders zou Nederland niet vol liggen met boeken en cursussen die jou beloven dat zij je probleem oplossen en je wens vervullen.

  Lang dacht ik dat als iemand de formule van succesvol afslanken zou kraken, het mijn superslimme zus zou zijn. Maar ondanks haar uitgekiende denk-, reken- en formulewerk kan zelfs zij niet gemakkelijk de weegschaal naar haar hand zetten.
  Human after all. Er is dus meer aan de hand.

  En er is ook meer aan de hand – in de april editie van gezondNU zetten we de plussen en minnen van onze slankwens duidelijk op een rij. Overgewicht is een stille sloper van je hart en vaten, dus afvallen is voor iedereen met overgewicht die honderd wil worden een goed streven. Maar: als je probeert af te vallen door meer te bewegen en minder te eten, word je niet slanker maar dikker. Gek genoeg wordt deze methode door iedereen gevolgd en door artsen zelfs aangeraden. Het gevolg is dat we collectief teleurgesteld zijn in onszelf als het wéér niet gelukt is.

  Afvallen is niet plussen (meer bewegen) en niet minnen (minder eten). Het is niet zomaar een formule die je easy ombuigt met wat handig rekenwerk. Het is namelijk niet zomaar een lijn, het is dé lijn. Jouw lijn! Je moet op zoek naar de formule van je eigen lichaam.

  Maar als zelfs mijn superslimme zus niet gemakkelijk die formule kan kraken, is dan alle hoop verloren? Nee! Maar ik ga natuurlijk niet alles verklappen over de gezonde BBB.

  José Leeuwenkamp
  hoofdredacteur gezondNU

  In het aprilnummer van gezondNU alles over een gezonde BBB – buik, billen en borsten. Kweek een goede conditie zonder jezelf voorbij te rennen. En: bestaat de bierbuik wel echt?

  Koop het aprilnummer in onze webshop »