Home Blogs De heks in mij

De heks in mij

0
De heks in mij

“Als ik door mijn buurtje fiets, ben ik altijd een beetje jaloers op mensen die hun tuin strak op orde hebben. Mijn tuin is een beetje zoals ik zelf ben: een zooitje. Een gezellig zooitje, maar toch een zooitje. Er groeit onkruid tussen de tegels, omdat ik te lui ben om elke maand de strijd met dit groen aan te gaan en ik het ook wel leuk vind als er ineens overal klokjeskruid of bosviooltjes opduiken. Het grasveld is half mos, met wat madeliefjes, klavers en paardenbloemen ertussen. Even verderop vind je her en der een verweesde krop sla, die een nakomeling is van een doorgeschoten krop van vorig jaar. Die had een stengel van wel een meter hoog met allemaal gele bloempjes erin. Wat een verrassing dat sla kon bloeien!

Geen worm, egel of bij die gelukkig wordt in zo’n strakke, perfect aangeharkte tuin

Elk jaar doe ik in het vroege voorjaar, wanneer de lentekriebels toeslaan, weer mijn best om mijn tuin dit jaar wel te temmen. Om hem enigszins om te toveren tot een prijswinnende English cottage garden. Maar algauw geef ik me over. Moeder natuur wint het weer en daarmee tiert het zevenblad ook dit jaar (alwéér) weelderig; hoeveel pesto ik er ook van maak. Ook kruiden voelen zich thuis in mijn leve-de-lol-tuin. Toen ik hier tien jaar geleden kwam wonen, gingen als eerste lavendel, rozemarijn, tijm, salie, laurier en oregano de aarde in. Perfect voor een luie tuinvrouw als ik, want zonder enige moeite groeit en bloeit het als vanzelf.

Ik ben toch een beetje een flowerpower-kind, opgevoegd met een snufje kruidengeneeskunde. Zodra ik keelpijn had, kwam mijn vader aan gesjeesd met warme melk en salie (jak!). Achter elk plantje in zijn tuin zat wel een verhaal of een historisch feit. Of het nu ging om een of andere Middeleeuwse kloosterling of heks die levens had gered met een ‘onkruid’, of de Romeinen die weegbree gebruikten als eerste hulpmiddel. Door die verhalen kreeg die tuin met zijn hoogbejaarde perenboom zo veel meer betekenis.

Je kunt dan ook nog zulke prachtige bloemen in je tuin hebben, maar ze winnen het wat mij betreft niet van kruiden (en onkruiden). Die slingeren tenminste ook nog een portie geneeskracht je tuin in. Bovendien kun je ze als smaakmaker gebruiken in je keuken (kip met salie of tomaat en basilicum: smullen!).
Kruiden hebben altijd een verhaal. Vandaar ook dat ik met onwijs veel liefde voor elke editie van gezondNU een kruidencolumn samenstel. Zodoende kwam ik tot de ontdekking dat ik, als luie tuinvrouw, ecologisch gezien prima bezig ben. Geen worm, egel of bij die gelukkig wordt in zo’n strak, perfect aangeharkte tuin. En al die tegels dragen zelfs bij aan de opwarming van de aarde (ja, echt!). Dus behalve een ode aan kruiden is deze gezondNU een oproep om een groenstrijder te worden. Al mik je maar één tegel je tuin uit en gebruik je die om een kruidenhoekje te creëren, dan ben je al beter bezig.

Liefs,
Gebke

Vorig artikel Ben je vaak chagrijnig? Zet dan deze mindfulness-tips in
Volgend artikel Geruststellen in maanpak
Gebke Verhoeven
Gebke Verhoeven weet ondertussen het nodige over gezond leven in theorie (ze zit al twintig jaar in de gezondheidsjournalistiek), maar in de praktijk blijft ze zoeken naar haar eigen ideale gezonde koers. Soms bezwijkt ze daarbij keihard voor de verleidingen des levens (chocolade, die fijne bank, lekker eten). Gebke heeft 2 tieners (zoon en dochter), is getrouwd met haar high school sweetheart en is dol op yoga, wandelen, koken, lezen, tuinieren, kunst en geschiedenis.