Home Blogs De verkeersregels gelden ook voor mij!

De verkeersregels gelden ook voor mij!

0
De verkeersregels gelden ook voor mij!

Ik fiets over de stoep (mag niet, weet ik), aan de linkerkant van de weg (mag ook niet, weet ik ook) en daar loopt een man. Ver voordat ik hem omver kan fietsen, wijk ik uit naar de goede kant van de weg. Feitelijk heeft hij geen last van mijn actie, maar ik vergis me. Hij schreeuwt naar me: “De verkeersregels gelden ook voor u!” En ja, hij heeft natuurlijk gelijk en mag zeggen wat hij denkt. Maar waarom wil hij mij de les lezen? Het geeft me een enorm kwaaiig gevoel.

Ik denk: plof.
Mag ik zelf bepalen wat ik eet?

Het is heel, heel, heel erg kinderachtig, maar nadat ik hem heb toegeknikt, stuiter ik twintig meter voor hem met mijn fiets weer óp de stoep aan de linkerkant van de weg. Plof toch, denk ik stoer. Mag ik zelf bepalen waar ik fiets?

Nederland moet gezonder worden, omdat er te veel mensen dik zijn, drinken en roken. Zeventig organisaties mochten bij de staatssecretaris aan tafel komen zitten en beslissen wat er moest gebeuren met ons dikkerdjes en schransers. En weer denk ik: plof toch. Mag ik zelf bepalen wat ik eet? En omdat anderen gaan praten over wat ik fout doe qua eten en drinken, wil ik eigenlijk extra chips en wijn kopen. En biefstuk. Terwijl ik geen biefstuk eet! Kijk mij even stoer zijn, een echte verzetsdaad.

Maar start verzet met chips? Nee, natuurlijk niet. Wat nu als ik braaf zeg: “Goed idee staatssecretaris!”? Want eerlijk is eerlijk, eten en drinken is niet alleen maar lekker. Het geeft ook problemen voor onze planeet en de mensen en dieren die erop leven. Ik zag zojuist nog in de supermarkt verse koriander die was ingevlogen uit Kenia. Op school staat een automaat met snoep en cola. En ook ik kan niet met mijn vingers van een schaal bitterballen afblijven. Maar toch … Willen ‘ze’ na het vuurwerk ook nog mijn bitterballen afpakken?

Kom op, José, doe nu eens niet eigenwijs. Het is bijna nieuwjaar, tijd voor een nieuwe start. Zeg hardop: “Goed idee!” Want ook al heb je ‘recht’ op lekker eten, je wilt toch niet zo veel eten dat je je hart gijzelt? Medeverantwoordelijk worden voor overbevissing? Voor koriander die vliegkilometers maakt? Ik mag van alles vinden van dat preventieakkoord, maar het probeert in elk geval iets goeds te doen. Het mannetje op de stoep had gelijk. “Die regels gelden ook voor u!”


José Leeuwenkamp
hoofdredacteur gezondNU

Wij presenteren in gezondNU 1 onze eigen gezonde rebellen. Susette die haar eigen cosmetica maakt, Jacqueline die paddenstoelen kweekt op koffiedrab. Zij stoppen niet met praten over verantwoordelijkheid, ze handelen ernaar. En dat hoeft niet altijd direct te lukken, zegt faal-expert Remko.

Bestel het januari-nummer van gezondNU in onze webshop »