Depressie en naar de therapeut

  707
  Raghav Oberoi

  In mijn vorige blog schreef ik over de depressie die ik heb. Een moeilijk maar vooral persoonlijk onderwerp waarvan ik vind dat er openlijk over gesproken moet kunnen worden. Cijfers liegen er niet om en gelukkig is er steeds meer ‘awareness’ voor depressie in de media, in de medische wereld en in naaste kringen.

  Ik kan zeggen dat het nu goed met me gaat en ik me mentaal sterker en beter voel dan een aantal maanden terug. Ondanks dat er veel in mijn leven gaande is en er veel onzekerheid speelt heb ik tools gekregen om daar mee leren om te gaan. Een lastige opgave zeker als je ‘een denker’ bent. Gaandeweg ben ik erachter gekomen dat ik heel erg in m’n hoofd zat en zelfs tijdens het slapen draaiden mijn hersenen overuren. Niet erg want, een denker zijn heeft voordelen maar ook nadelen als er geen balans is.

  Yoga, mindfulness of meditatie zijn manieren om ervoor te zorgen dat je even rust kunt creëren in je hoofd. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik langzamerhand de stap heb gezet om actief aan yoga en meditatie te doen. Een goede therapeut helpt daarnaast ook. De vraag die mensen zich misschien vaak stellen is: hoe vind je een goede therapeut?

  Ik denk dat het vooral een kwestie is van goed op internet zoeken, rondbellen en kijken of er een klik is na de eerste paar gesprekken. Is dat niet het geval; dan kun je altijd verder zoeken. Je durft niet zomaar bij iemand je ziel bloot te leggen en het belangrijkst is dat je gehoord wordt en dus begrepen. Voor sommigen blijkt het noodzakelijk om antidepressiva te slikken. Ik heb daar bewust vanaf gezien omdat ik ervan overtuigd ben dat zonder antidepressiva ik de depressie ook te boven kan komen. Dit geldt echter niet voor iedereen, maar is zeker iets wat je moet bespreken met de psychiater die het voorschrijft.
  Schroom niet om naar de therapeut te gaan als je het idee hebt dat het niet goed gaat en je er zelf niet aan uit komt. Een aantal maanden terug voelde het voor mij alsof mijn wereld zou instorten. Nu gaat het beter en dat komt omdat ik de oorzaken van mijn depressie heb ontleed en werk aan zaken uit het verleden die ik niet los kon laten.