Home Blogs Diep van binnen weet je wat je wilt! Hoezo en tips!

Diep van binnen weet je wat je wilt! Hoezo en tips!

0

Ja, heus! Diep van binnen weet je wat je wilt. Of het nu gaat om die droombaan, een wereldreis maken, betere relatie, minder stress ervaren of meer zelfvertrouwen hebben en succesvol zijn. Het rare is alleen: je gaat er niet voor. Net als vele anderen overigens. Hoe komt dat nou? En hoe achterhaal je wat je wel wilt?

Je weet dondersgoed wat je wilt!

Het is een gegeven: diep van binnen weet je wat je wilt, maar toch doe je het niet. Hoezo? Omdat je houdt van comfy. Je weet wel die bekende comfortzone. Die zo veilig en vertrouwd voelt. Ga je doen wat je wilt? Veranderingen in je leven doorvoeren? Dan moet je buiten die comfortzone stappen. Tja… en dat doe je liever niet. Echt! Want, je brein gaat dan protesteren. De reden? Je wijkt af van aangeleerde gedragingen, regels en routines die in je brein zijn ingeprent dan wel aangelegd. Die maken je leven overzichtelijk en zorgen dat je niet nodeloos hoeft na te denken of dat je energie verspilt aan irrelevante zaken.  

Wanneer je dingen doet die je nog nooit eerder hebt gedaan en je buiten je comfortzone stapt, dan voel je weerstand. Je deinst als het ware onbewust terug voor de veranderingen en krijgt een oncomfortabel gevoel. Geef je daar aan toe? Dan hoef je de angst voor verandering dus niet onder ogen te zien en kun je zeggen: Ik weet niet wat ik wil. Maar, klopt dat wel? Nee, eigenlijk speelt de weerstand voor verandering je parten en heeft het niets te maken met niet weten wat je wilt.

Wil je achterhalen wat je diep van binnen weet én dus wat je wilt in je leven? Dan betekent dat, dat je uit je comfortzone moet stappen. Je angst voor verandering moet overwinnen. Ben je daartoe bereid? Accepteer je dat veranderingen nodig zijn om te groeien en jezelf te ontwikkelen? Dan kun je je grenzen verleggen. Afwijken van je vaste routines, regels en gedragingen en meer en meer je eigen koers gaan varen.

Zo achterhaal je wat je wilt!

Okay, als je diep van binnen weet wat je wilt, hoe ontdek je dat dan? Bijgaand een aantal praktische tips om helder te krijgen wat je werkelijk wilt en wat je gelukkiger maakt.

  1. Doe als kinderen

Kinderen weten precies wat ze willen. Ze gaan ervoor en kennen geen mitsen en maren. Alles kan in hun wereld, tot het tegendeel is bewezen. Volg dat voorbeeld. Schud die schroom en angst van je af.

  1. Wat wil je niet

Wat je niet wilt, weet je meestal goed. En wat is het tegenovergestelde? Juist! Schrijf dat op, want dat is wat je diep van binnen werkelijk wenst te doen.  

  1. Volg je gevoel

Je lichaam vertelt je intuïtief wat je wel en niet wilt. Ligt iets als een steen op je maag? Krijg je een brok in je keel? Voelt iets als een molensteen om je nek? Of ervaar je opluchting? Lichtheid? Inderdaad. Je gevoel vertelt je of je wel óf niet op de goede weg bent. Luister dus gewoon naar je gevoel!

  1. Zoek nieuwe vrienden

Ook je vriendenkring is vaak als een comfortabele jas. Zeg maar: ons kent ons. Wil je ontdekken wat je wilt? Knoop dan nieuwe relaties aan met mensen buiten je vertrouwde netwerk. Zoek mensen die bijvoorbeeld gekker of meer open-minded zijn. Observeer hun gedrag en laat je inspireren om te achterhalen wat je daadwerkelijk wilt.

  1. Visualiseer

Gebruik je fantasie en visualiseer dagelijks wat je wilt. Waar je echt al je energie en tijd in wilt stoppen. Hoe ziet het eruit? Ruikt het? Voelt het? Enzovoort. Je voordeel? Je bent veel sneller geneigd risico’s te nemen en buiten je comfortzone te stappen.

  1. Doe het stapje voor stapje

Buiten je comfortzone treden is best eng. Wil je dat het weinig weerstand oplevert? Begin dan met kleine stapjes. Of hak een groot doel in kleine stukjes en doe bijvoorbeeld elke dag of week iets kleins. Dat stuit op minder weerstand en helpt eveneens je angst te overwinnen.

  1. Geloof in je eigen kracht

Wil je doen wat je wilt? Vertrouw dan op jezelf als je nieuwe wegen bewandelt. Laat je oor niet hangen naar je innerlijke criticus en de beren op de weg. Go for it. Op die manier overwin je je angst voor het onbekende en ontwikkel je nieuwe mogelijkheden en kansen.

En… weet jij diep van binnen wat je wilt? Ik hoop dat dit blog je een zet in de goede richting geeft. Wanneer je nog een zetje nodig hebt, nodig ik je van harte uit voor een van mijn masterclasses Ontdek je passie.