Home Blogs Dit virus verandert de betekenis van alles

Dit virus verandert de betekenis van alles

0
Dit virus verandert de betekenis van alles

Ineens stond de wereld stil. In een klap was alles anders. Alles wat belangrijk leek, deed er niet meer zo veel toe. En alles wat we vaak voor lief namen en wat zo vanzelfsprekend was, was dat ineens niet meer. Een ijsje halen op die eerste mooie lentedag, lekker met vriendinnen samenklitten op het terras, op elk moment even het bos in wippen voor een wandeling, een paar uur zomaar op je elfendertigste shoppen. Niks is meer vanzelfsprekend.

Hier thuis, waar ik al tig weken op afstand werk, voelt het als een veilig eilandje waarop ik een beetje teruggeworpen word in de jaren vijftig. Ik heb nog net geen schort voor en doek in mijn haar, maar in mijn hele volwassen leven heb ik nog niet zo vaak de plumeau en stofdoek in mijn handen gehad. Schoonmaken stond altijd onderaan mijn lijstje, maar inmiddels moet zelfs de bijkeuken eraan geloven. In mijn voorraadkast staan alle potjes blinkend met hun etiket naar voren op hagelwitte planken. Schoonmaken als bezigheidstherapie.

Ik weet niet wat erger is: de angst, het virus of de machteloosheid

Ik twijfel ineens of ik wel moet typen dat ik een ‘voorraadkast’ heb. Zelfs de suggestie dat ik hamster is misschien al not done. En zeggen dat ik dit echt nooit zou doen, komt al helemaal niet geloofwaardig over. Dit virus verandert de betekenis van alles. Stond Corona een paar maanden geleden voor mij nog gelijk aan een Mexicaans biertje, inmiddels is corona het meest gevreesde virus van de wereld geworden. Niks lijkt erger.

Zelfs het maken van gezondNU wordt veranderd door dit virus. Want waarom zou je diabetes of hart- en vaatziekten willen voorkomen als je straks misschien acuut bezwijkt aan corona? Ik weet niet wat erger is: de angst, het virus of de machteloosheid. Want je kunt maar zo weinig, toch? Misschien is dat weinige nu echter juist wel heel erg veel. Je kunt binnenblijven. Dat helpt. Je kunt een wandelingetje in de buurt maken om te voorkomen dat je gek en te dik wordt. Je kunt een beetje in de tuin werken om te ontdekken dat de natuur zich niks aantrekt van wat voor een virus dan ook. De natuur laat het gewoon lente worden.

Want dat is het gekke: wat er ook gebeurt, de wereld draait gewoon door, met jou erin. Goed, onze huizen hebben waarschijnlijk nog nooit zo goed in de verf gezeten, de ramen zullen nog een zomer lang glimmen van al ons gepoets en wie weet wat er allemaal in onze tuinen gaat groeien en bloeien door ons gewroet in de aarde. Maar in de tussentijd is het zaak om je gezondheid te bewaken. En daar helpen we je met dit budgetnummer graag mee, zodat dat in deze onzekere tijden voor een appel en een ei kan. Zo wordt goed voor jezelf zorgen als vanzelf je tweede natuur.

Veel liefs en veel gezondheid toegewenst,
Gebke

Vorig artikel Sommigen dingen kunnen nou eenmaal echt niet op 1,5 meter afstand
Volgend artikel Vakantiestress nieuwe stijl
Gebke Verhoeven
Gebke Verhoeven weet ondertussen het nodige over gezond leven in theorie (ze zit al twintig jaar in de gezondheidsjournalistiek), maar in de praktijk blijft ze zoeken naar haar eigen ideale gezonde koers. Soms bezwijkt ze daarbij keihard voor de verleidingen des levens (chocolade, die fijne bank, lekker eten). Gebke heeft 2 tieners (zoon en dochter), is getrouwd met haar high school sweetheart en is dol op yoga, wandelen, koken, lezen, tuinieren, kunst en geschiedenis.