Home Blogs Een burn-out is voor lieve mensen: 5 kwetsbare eigenschappen

Een burn-out is voor lieve mensen: 5 kwetsbare eigenschappen

0
Een burn-out is voor lieve mensen: 5 kwetsbare eigenschappen

Denk je dat mensen die te maken hebben met een te hoge werkdruk een burn-out krijgen? Nou, dat speelt zeker mee. Maar, weet je dat vooral ook lieve, betrokken en plichtsgetrouwe mensen die altijd voor anderen klaarstaan opgebrand raken? Hoezo? Omdat bepaalde persoonlijke eigenschappen eveneens een steentje kunnen bijdragen. In dit blog lees je welke eigenschappen je kwetsbaarder maken voor een burn-out.

  1. Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Heb je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel? Pak je taken en activiteiten thuis en op je werk zonder morren op en wil je die allemaal tot een goed einde brengen? Dat is een mooie eigenschap. Echter, het risico bestaat dat je te veel hooi op je vork neemt, omdat je altijd en overal een vinger aan de pols wilt houden. Misschien heb je zelfs de neiging om je met zaken te bemoeien waar je niet verantwoordelijk voor bent. Doe je dat en kun je niets delegeren? Dan bestaat de kans dat je jezelf zo op den duur voorbij holt en opgebrand raakt.

  1. Zeer sociaal zijn

Wanneer je sociaal bent, maak je makkelijk contact met andere mensen, leef je je in en ben je begaan met hen. Vraagt iemand je om hulp? Dan schroom je niet om een helpende hand te bieden of een luisterend oor, zelfs als het je even niet uitkomt. Je potentiële valkuil? Je stelt je té sociaal op. Je negeert stelselmatig je eigen grenzen en zet je eigen behoeften keer op keer opzij om anderen het naar de zin te maken, te ‘pleasen’. Dat je op den duur uitgeput raakt, is dan niet vreemd.

  1. Erg loyaal zijn

Als je loyaal bent, ben je onder andere toegewijd, trouw en eerlijk. Je bent er altijd voor anderen en komt je afspraken ook altijd na. De keerzijde van je loyaliteit kan zijn dat je over-loyaal wordt. Nee zeggen, wil je niet. Je blijft maar doorgaan. Ook als je te moe bent en geen tijd hebt. Je offert zelfs al je vrije tijd op om dingen gedaan te krijgen. Dat dat je gezondheid schaadt en je sloopt, is navenant.

  1. Hoge mate van betrokkenheid

Je hebt bij wijze van spreken hart voor de zaak en voelt je sterk verbonden met wat er gebeurt. Dat kan zowel zakelijk als privé zijn. Maar let op, want ben je té betrokken? Dan laat je moeilijk los, cijfert je jezelf weg en gaat over je eigen grenzen. Opgebrand thuis op de bank liggen, is zeker een risico dat in het verschiet ligt als je té betrokken bent.

  1. Perfectionistisch zijn

Wil je alles zo goed mogelijk doen en je zaken tot in de puntjes verzorgen? Ga je door waar anderen opgeven? Het gevaar van perfectionisme is dat je altijd het beste uit jezelf wilt halen. Niet alleen kost het je heel veel tijd, maar ook bakken met energie. Daardoor loop je een grote kans overbelast te raken.

Voor zover een aantal voorbeelden van persoonlijke eigenschappen die je kans op een burn-out kunnen vergroten. Uiteraard zijn er meer. Bijvoorbeeld moeite hebben met loslaten, jezelf opofferen, moeilijk om hulp kunnen vragen en graag de touwtjes in handen hebben.

Heb je het idee dat bepaalde eigenschappen je leven negatief beïnvloeden, veel energie kosten en je uit balans brengen? Zoek dan hulp. Misschien ben je op weg een burn-out te ontwikkelen.

Wil je anderen helpen een burn-out voorkomen? Dan is de opleiding Stress en Burn-out Coach iets voor jou.