Home Blogs Een spijker in mijn hoofd

Een spijker in mijn hoofd

0

“Weet je wat ik zo ontzettend flauw van jou vind?’, zeg ik tegen mijn man.
“Wat nou weer?”, zegt hij.
“Dat ik nooit ziek ben. Echt nooit. En dat de eerste dag waarop ik met knallende hoofdpijn en een lekkende neus moet thuisblijven, jij ook begint te klagen over ziek zijn.”
“Wat bedoel je daar mee?”
“Nou, dat iedereen al maanden aan het instorten is bij een eerste, tweede en derde griepgolf. En dat ik geen dag ziek ben. En nu ik me een dag niet fit voel, een dag hè, voel jij je ook ineens niet goed.”
“Maar ik ben gewoon ziek.”
“Nou, ik anders ook.”
“Ik ga naar bed.”
“Príma.”

Even later staat hij weer beneden. “José, kun jij het bed opmaken, ik voel me gewoon te wankel.”

‘Ik vind dat iedereen het verdient om zich topfit te voelen,’ zegt Lisette Kreischer in het openingsverhaal van deze gezondNU. Verdienen doen we het, ik ook. Maar wordt het me ook gegund als het een keer niet zo is? Want nu sta ik dus weer schone lakens op het bed te doen, omdat ik dat kan met mijn loopneus en knallende hoofd. En dat kan hij niet met zijn zwabberbenen. Zelfs een thuiswedstrijd in de leedcompetitie win ik dus niet. Woest maakt het me, en mijn hoofd knapte toch al uit elkaar.

‘En als ik ziek ben’, zegt Lisette in het artikel, ‘… pas ik de drie r’s op mezelf toe: rust, reinheid en regelmaat. Veel water drinken, mijn rust nemen en goed voor mezelf zorgen.’ Ja lekker makkelijk praten, denk ik zuur. Zelfs rust wordt me niet gegund.

Stop! Voordat je iets zegt, haal ik eerst de spijker uit je voet!

Op tafel slingert een boek en valt mijn oog op dit grappige verhaal (toeval!): ‘Een rijke man komt bij de wijze Xi Hao. ‘Wijze man, kun je de ondragelijke pijn in mijn voet verzachten met meditatie?’ Xi Hao mediteert een dag lang met hem. De volgende dag komt de rijke man weer. ‘Xi Hao, dat mediteren hielp iets, maar ik heb nog steeds pijn in mijn voet. Kun je me helpen met mindfulness?’ De wijze kijkt bedenkelijk, maar doet wat de rijke man vraagt en leert hem mindfulness. Een dag later komt de man opnieuw. Voordat hij iets kan zeggen, roept Xi Hao: ‘Stop! Voordat je iets zegt, haal ik eerst de spijker uit je voet!’

Waarmee ik maar wil zeggen: Lisette heeft gelijk. Ik kan me wel opwinden over de oneerlijke leedcompetitie, maar ik moet kijken naar mijn eigen hoofd, mijn eigen druipneus en mijn eigen spijker. Soms moet je gewoon de oorzaken aanpakken. In mijn geval: computer uit, een spinaziesmoothie voor de broodnodige bladgroentes en op tijd onder de wol. Het voorjaar duurt nog lang, vandaag kruip ik nog even in mijn winterhol.

José Leeuwenkamp
hoofdredacteur gezondNU

‘Elke dag heb je drie kansen om goed voor jezelf te zorgen’, zeggen boegbeelden Henny de Lint en Lisette Kreischer in deze groene groente- en planteneditie van gezondNU 5. Benut de kracht van voeding, groen en al het goede van het voorjaar! En weet: mei is van … mij!

Beste het mei-nummer van gezondNU in onze shop »