Home Blogs Elk jaar iets nieuws

Elk jaar iets nieuws

0
Elk jaar iets nieuws

Ik wilde het zelf, maar toen ik de eerste keer voor mijn zangdocent stond, trilde ik als een rietje. Mijn stem haperde, mijn keel voelde droog en al bij de eerste noot had ik het prachtige ‘Sunrise’ van Norah Jones verpest.

‘Trillend als een rietje stond ik voor mijn zangdocent’

De keren daarna werd het muzikaal gezien niet veel beter. En ik kon wel door de grond zakken als ik moest zingen terwijl de volgende ‘leerling’ al zat te wachten. Ik zag haar opschrikken zodra ik mijn mond opendeed en probeerde er zuivere noten uit te krijgen. Met de nadruk op ‘probeerde’.

Waarom ik in hemelsnaam op zangles wilde? Toen ik daar stond, voor mijn gevoel in mijn nakie, popte die vraag ook bij mij op, maar ik zing graag en wilde kijken of ik meer kon dan een kraai nadoen (met dank aan mijn vaders strijdlustige a-muzikale genen). Mijn doel was dan ook om zuiver en zonder schaamte ‘Lang zal ze leven’ te kunnen meezingen, in plaats van te playbacken. Guilty!

Door op zangles te gaan stapte ik volledig uit mijn comfortzone. Iets dat ik steeds vaker doe. Niet omdat het hip is, maar omdat er zo ontzettend veel leuke dingen zijn om te doen en leren. Maar al die keuzemogelijkheden zorgden er ook voor dat het bleef bij ‘Ik wil, dit, dit en dit doen’. Drie jaar later had ik nog steeds ‘dit, dit en dit’ niet gedaan. Zonde, en dus besloot ik om er gewoonweg elk jaar eentje uit te pikken. Zo heb ik leren pottenbakken, fotograferen, moestuinieren en weet ik sinds vorig jaar ook hoe het is om vrijwillige boswachter te zijn van de Nederlandse natuur. Het mooie: uit je comfortzone stappen zorgt er ook voor dat je je brein uitdaagt. En dat is hartstikke gezond, hoor ik van neurobioloog Koko Beers, die ik sprak over de toename van het aantal mensen met hersenziektes in Nederland (blz. 50 in gezondNU 1 – 2021).

Zingen kan ik overigens nog steeds niet. Maar jezelf blijven uitdagen en ontwikkelen gaat er voor mij niet om dat je overal goed in wordt. Het gaat ook niet om hoge cijfers, maar om plezier. Dat ontdekte ook journalist Iris Stam, die voor ons uitzocht hoe je jezelf kunt ontwikkelen in de prestatiemaatschappij die Nederland nu eenmaal is (blz. 16 in gezondNU 1 – 2021). En hoewel ik dan wel geen mooie zangstem ontwikkelde, brachten de zanglessen me wel degelijk iets. Door me bij elke noot te focussen op mijn ademhaling, raakte mijn lijf bijvoorbeeld steeds makkelijker in standje ‘zen’. En tijdens de vijfde of zesde les lachte mijn zangdocent: “Je stem is hoger geworden.” Ook praatte ik makkelijker en was ik minder snel schor. Zo zie je maar weer hoe jezelf ontwikkelen soms heel onverwachte gevolgen kan hebben.

Ik ben benieuwd wat ik in 2021 allemaal wel en niet ga ontwikkelen …

Liefs, Lian