Home Blogs Energie krijgen en houden – Tips

Energie krijgen en houden – Tips

0
Energie krijgen en houden – Tips

Heb je volop energie? Dan is je leven veel leuker. Je hebt de power om dingen te doen, te genieten én nog meer te gaan bruisen. Wanneer je je moe, uitgeblust en/of futloos voelt, dan voelt alles wat je doet, als moeten. Of het nu je werk is, de kinderen, het huishouden, socializen, enzovoort. Maar, hoe word je energieker en houd je het vast?

Hieronder simpele manieren om je energiepeil te boosten.

1  Neem regelmatig een mini-break

Hol, ren en vlieg je de hele dag van hot naar her? School, werk, boodschappen, (sport)clubs, studie enzovoort? Ho. Stop. Nu. Neem op de dag regelmatig even een kleine pauze ofwel mini-break. Stretch. Drink water. Doe een ademhalingsoefening en maak je hoofd even leeg. Zo blijf je energiek en productief de gehele dag!

2 Vind je passie

Heb je een doel om voor te gaan, een ultieme droom of mooi ideaal om naar te streven? Dan sta je ’s ochtend met plezier op en geef je je leven zin, want zo’n passie hebben motiveert enorm. Het maakt je vrolijk, blij en vervult je met energie. Wat is jouw passie? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Ga ermee aan de slag!

3 Ruim je huis en werkplek op

Is je woon- en werkomgeving een rommeltje? Met rondslingerend speelgoed? Stapels tijdschriften? Nog te lezen boeken? Her en der uitgestalde snuisterijen enzovoort? Dat oogt misschien gezellig, maar het geeft ook chaos en drukte in je hoofd en vreet ongemerkt veel energie. Haal de bezem er eens flink door en creëer orde, ruimte en overzicht. Zeker weten dat je meer energie krijgt.

4 Doe een powernap

Wil je je energielevel verhogen? Doe dan op de dag een powernap van niet meer dan 20 minuten. Dit hazenslaapje helpt je á la minute je batterij op te laden. Bovendien bevordert het je productiviteit, boost je creativiteit en zorgt dat je beter opgewassen bent tegen problemen die onverhoopt je pad kruisen.

5 Snooze niet!

Druk jij als de wekker rinkelt automatisch op de snoozeknop, zodat je nog even lekker 2 of zelf 3 keer 10 minuutjes kunt indommelen? Maak korte metten met die gewoonte. Je verstoort je biologische klok. Gevolg? Je wordt alleen maar vermoeider. Spring voor meer energie direct uit je bed als je wekker rinkelt. Je boost je energiepeil.

6 Sport jezelf ‘energiek’

Ook sporten helpt je meer energie te krijgen én te houden. Dus ga niet bankhangen na een dag werken. Trek je sportkleding aan. Ga naar buiten. Maak een flinke wandeling langs het strand. Fiets een stevig stuk door de duinen. Doe mee aan een bootcamp in het park. Ga skeeleren et cetera. Bewegen vermindert spanningen en bevordert de aanmaakt van endorfines. Die hormoonstofjes geven een prettig gevoel, helpen je energiepeil verhogen en versterken ook je afweer. Dus… kom in beweging.

7 Mediteer

Mediteren klinkt misschien wat hippie-achtig, maar dat is het niet. Het is al eeuwenlang een prima manier om je hoofd helemaal leeg te maken en nieuwe energie op te doen. Zoek een rustig plekje, ga ontspannen zitten en sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Luister naar de geluiden in je omgeving of stel je voor dat je langs de vloedlijn wandelt enzovoort.  Gaandeweg verstomt de drukte in je hoofd. Je komt helemaal tot rust en uiteindelijk gaat er dus minder energie naar piekergedachten, tig to-do’s, ‘vergeet-me-nietjes’ en dergelijke. Zo houd je dus energie over voor de leuke en fijne dingen in je leven. Ook yoga- en ademhalingsoefeningen helpen je meer energie te krijgen.

8 Begin een ‘energiedagboek’

Wat geeft je energie? Wat put je uit? Is er voeding waardoor je je vief voelt en eten dat je moe maakt? Is er een vriendin die je energie geeft? Een collega die je bakken met energie kost? Voel je je duf na een ochtend uitslapen en fit na 7 uurtjes slaap? Welke activiteiten maken je blij en energiek? Enzovoort. Schrijf dat eens een tijdje op. Je spoort zo gemakkelijk je energiegevers en –vreters op.

En? Wat doe jij om energie te krijgen en te houden?

In de opleiding Je Lichaam als Kompas van Sonnevelt leer je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en om werkelijk te voelen. Zo weet je beter waar je energie van krijgt en helpt je passende keuzes te maken in werk, gezondheid en gelukkig leven.