Home Blogs Even slikken

Even slikken

0
Even slikken

Lang, lang, láng geleden had ik een hoofdredacteur die elke ochtend een greep deed uit een reeks vitaminepotten die op zijn bureau stonden. Vervolgens sloeg hij een handvol pillen achterover. Ik heb me altijd afgevraagd of dat nou gezond is. Komt echte gezondheid überhaupt in pilvorm? Inmiddels ben ik allang niet meer de enige die zich dat afvraagt. Er is een heel leger aan leefstijlartsen en critici opgestaan die ons medicijngebruik onder de loep wil leggen en erop aandringt dat je beterschap niet alleen van een pil moet verwachten. Ook bewegen is belangrijk, net als voeding en mentaal goed voor jezelf zorgen. Als je al jaren gezondNU leest, dan zal dit alles – hoop ik – je bekend in de oren klinken.

Nooit eerder stond er echter een huisarts op die de ambitie had om de eerste medicijnvrije huisarts van Nederland te worden. Marije Berkelaar zorgde met deze aankondiging voor het nodige tumult, met name onder vakgenoten. Mij maakte het vooral nieuwsgierig. Vandaar dat je in het maartnummer van gezondNU een interview met haar leest. Want hoe wil ze dat gaan doen? En hoe realistisch is het om zonder medicijnen beter te worden?

Even voor de duidelijkheid: ben ik dan anti-pillen? Nee, helemaal niet. gezondNU trouwens ook niet. We komen misschien allemaal ooit op een punt in ons leven waarop we ‘even moeten slikken’ en misschien duurt dat ‘even’ ook wel lang. Sterker nog: pillen kunnen levensreddend zijn. Maar los van wat je mankeert, hoe ziek of hoe gezond je bent en wat je ook slikt, kun je ook altijd zelf stappen of stapjes maken om fitter te worden, meer in je kracht te komen en meer plezier te krijgen in het leven.

Het is ook vaak niet die ene stap die je beter maakt, maar de optelsom van heel veel kleine stapjes. Kortom, gezond leven is een leerproces (ook voor mij!), waarbij je geheid gaat vallen en gelukkig bijna altijd ook wel weer opstaat. Tijdens dat vallen is het ook nog eens de kunst om niet te veel te oordelen en vooral lief voor jezelf te zijn. Want ja, ook dat is oneindig veel gezonder …

Je hoort het al, alhoewel werken bij gezondNU mij elke maand van een gezonde dosis inspiratie voorziet, heb ik nog heel wat te leren. Ook nu weer. Op dit moment komen de snottebellen bijna uit mijn ogen, zo verkouden ben ik. Wat zal ik doen? Zal ik zo naar mijn yogaklasje gaan of skip ik die les en kruip ik lekker onder de wol? Of ga ik toch naar yoga en neem ik op de terugweg bij de drogist – naar het voorbeeld van mijn oude hoofdredacteur – toch een grote pot vitamine C mee naar huis? Deze twijfelkont twijfelt nog eventjes verder.

Gebke Verhoeven weet ondertussen het nodige over gezond leven in theorie (ze zit al twintig jaar in de gezondheidsjournalistiek), maar in de praktijk blijft ze zoeken naar haar eigen ideale gezonde koers. Soms bezwijkt ze daarbij keihard voor de verleidingen des levens (chocolade, die fijne bank, lekker eten).

Vorig artikel 5 tips om je weerstand te verhogen tegen het coronavirus
Volgend artikel Wat te doen tegen piekeren
Gebke Verhoeven
Gebke Verhoeven weet ondertussen het nodige over gezond leven in theorie (ze zit al twintig jaar in de gezondheidsjournalistiek), maar in de praktijk blijft ze zoeken naar haar eigen ideale gezonde koers. Soms bezwijkt ze daarbij keihard voor de verleidingen des levens (chocolade, die fijne bank, lekker eten). Gebke heeft 2 tieners (zoon en dochter), is getrouwd met haar high school sweetheart en is dol op yoga, wandelen, koken, lezen, tuinieren, kunst en geschiedenis.