Home Blogs Gestrest? Pas op voor relatieproblemen!

Gestrest? Pas op voor relatieproblemen!

0
Gestrest? Pas op voor relatieproblemen!

In deze tijd met beperkende coronamaatregelen heeft iedereen wel eens last van stress, waarbij je zo je eigen methode hebt om daar mee om te gaan. Echter, vaak heeft die stress ook weerslag op je relatie, zeker nu we meer dan ooit samen thuis zijn. Wat is het effect van stress op je relatie? En 3 tips om het op te lossen.

Effect van stress op je relatie

Stress heeft een effect op hoe jij je gedraagt en dus ook hoe jij je gedraagt tegenover je partner. Je wordt minder voorzichtig in wat je zegt en laat al je aandacht richting de stressfactoren gaan. De communicatie in de relatie verslechtert hierdoor snel en voor je het weet heb je verscheidene relatieproblemen. Daarom is het belangrijk om je altijd bewust te zijn van het effect van jouw gedrag op je partner. Het is niet altijd even gemakkelijk om dat te doen, zeker als je al ergens anders over gestrest bent. De eerste stap is om je terdege bewust te worden van het effect van jouw gedrag. Als jij er per ongeluk iets gemeens uit floept, dan kan je dit terugzien op het gezicht van je partner. Wees je hier bewust van en bied je excuses aan. Je kunt het niet ongedaan maken, maar doordat jij blijk geeft dat je weet wat er aan de hand is en daar iets aan probeert te doen, wordt het effect van jouw stress op de relatie verminderd.

Stress door andere verwachtingen

Stress in een relatie komt niet alleen van buitenaf, de oorzaak kan ook in de relatie zitten. Een veel voorkomende stressoorzaak gaat over de vraag of de relatie überhaupt wel blijft bestaan. Er zijn onzekerheden over de (Facebook)status van de relatie, over de kinderwens van een van beide partners, over de vraag of de partner ‘the one’ is. Kortom, het is niet duidelijk wat de partners van de relatie verwachten en dat brengt een hoop gestress in de relatie. Het enige dat hierbij gaat helpen is communicatie. Beide partners moeten duidelijk maken waar zij de relatie heen zien gaan en wat hun wensen zijn. Soms zijn die onverenigbaar, bijvoorbeeld als de een kinderen wil, maar de ander niet. Soms vereist het gewoon een beetje aanpassing, bijvoorbeeld als de een nog niet aan trouwen toe is maar de ander wel. Relatieproblemen kunnen gemakkelijk ontstaan als je dit soort verwachtingen niet heel bewust naar elkaar uitspreekt.

Het belang van balans in een relatie

Een ander veel voorkomend hekel punt in een relatie is de balans van macht. Pas op voor relatieproblemen als je heel dominant bent en je partner juist niet, of andersom. In zo’n geval is het moeilijk om binnen de relatie nog een balans te vinden. Het is echter wel heel belangrijk voor de toekomst van die relatie dat er een balans bestaat. Daarom is het belangrijk voor de zachtaardige partner om soms op de strepen te gaan staan en voor de dominante partner om goed na te vragen wat de ander wil.

3 tips om relatieproblemen door stress op te lossen

Wat kan je doen aan relatieproblemen als je gestrest bent? Gelukkig is hier veelvuldig advies over te vinden.

1 Herkennen van het probleem

De eerste stap is het probleem herkennen. Mensen raken eigenlijk vrij snel gewend aan stress en kijken dan zo over de symptomen heen. Zijn jij of je partner regelmatig bits, chagrijnig, teruggetrokken, humeurig, gemakkelijk in tranen te krijgen, rusteloos, boos of hyperactief? Allicht is er wat aan de hand.

2 Praat er samen over

Nu je weet dat er een probleem is, moet je erover gaan praten. Steek niet heel bot van wal door te roepen dat de ander nu wel heel pischagrijnig is, maar pak het wat subtieler aan door te vragen of het een lastige dag was en de ander zijn/haar verhaal te laten doen. Als de ander eenmaal aan de praat is, is het ook belangrijk om te luisteren. Veel mensen hebben de neiging om hun eigen ideeën vast te houden over wat er mis is, in plaats van goed naar de ander te luisteren. Zet die ideeën aan de kant en probeer met een open houding naar de ander te kijken. Hierdoor kom je er pas echt achter wat er achter de stress zit.

3 Werk aan oplossingen

Vervolgens is het tijd om aan oplossingen te werken. Bespreek met elkaar wat jullie beiden kunnen doen om de stress te verminderen. Kleine dingen kunnen al heel veel helpen. Heeft jouw partner het de laatste tijd heel druk op werk? Dan kan het enorm helpen als jij voorlopig alle inkopen doet en de maaltijden bereidt. Verzin zelf wat voor kleine dingen jullie voor elkaar kunnen doen om het leven net wat makkelijker te maken. Laat echter je stressoplossingen niet bij dit ene gesprek zitten.

Relatieproblemen door stress zijn niet een-twee-drie opgelost, dus je zult vaker een evaluatiemoment in moeten bouwen. Op die manier ben je op de hoogte van problemen voordat ze ontzettend groot worden. Op dat moment zijn ze nog makkelijk aan te pakken.

Wil je anderen helpen bij het oplossen van hun relatieproblemen? In de opleiding Relatiecoach van Sonnevelt leer je patronen en processen te herkennen die in iedere (liefdes- en/of werk-) relatie aanwezig zijn, maar altijd net weer anders zijn.