Home Blogs Gezond eten begint bij het ‘waarom’

Gezond eten begint bij het ‘waarom’

0
Gezond eten begint bij het ‘waarom’

Na een aantal extreem drukke en hectische jaren merk ik dat het hoog tijd is de balans te herstellen en mijn lichaam en geest weer op te laden voor nieuwe avonturen. Dus neem ik rust, doe aan pilates, ga ik naar buiten en ik zoek inspiratie in nieuwe boeken, inspirerende mensen en muziek.

Ook stel ik mezelf bij alles wat ik doe de vraag: word ik er blij van, geeft dit me energie of kost het me energie? Dit doe ik binnen mijn bedrijf, met als gevolg dat er het een en ander gaat veranderen binnenkort. Dingen waar ik niet meer blij van word (of blij over ben) gaan eruit en dingen die me energie geven, krijgen een (soms hernieuwde) plek. Heerlijk!

Uiteraard geldt dat ook voor voeding. Ook hier de vraag: waar wordt mijn lijf blij van? Het eerste en grote antwoord op deze vraag is: suikervrij. Voor mij is een suikervrije leefstijl keer op keer de sleutel naar meer energie en rust in mijn lijf. Bovendien word ik er een leuker mens van. Toch lukt het ook mij lang niet altijd om dit iedere dag vol te houden. Wat me helpt is mezelf goed voor te houden waarom ik kies voor zo min mogelijk suiker en wat dit betekent voor de wereld om me heen.

Mijn ervaring is dat als ik mijn doel groter maak dan mezelf, het een stuk makkelijker vol te houden is. Een goede ‘waarom’ voor de dingen die je doet is superbelangrijk en in mijn ogen iets om regelmatig bij stil te staan, al is het alleen maar om weer even de verbinding met jezelf te maken. Simon Sinek heeft een prachtige TED-talk gemaakt over dit onderwerp, waarin hij heel duidelijk uitlegt dat alles begint met het waarom.

Hij geeft aan dat wanneer je niet helder hebt waarom je dingen doet, het vaak lastig is om ze vol te houden. Dit heeft te maken met hoe onze hersenen in elkaar zitten. Bij het nemen van beslissingen zijn twee centra in de hersenen actief: de neocortex en het limbische systeem. De neocortex is het denkdeel van het brein, dat met name goed is in het nemen van rationele beslissingen. Dit deel verzamelt graag informatie en feiten, maar de eigenlijke beslissing wordt genomen door het limbische systeem.

Het limbische systeem werkt via onze emoties en is verantwoordelijk voor ons ‘buikgevoel’. Vrij vertaald betekent dit dat alle feiten nog zo gunstig kunnen zijn, als iets niet goed voelt, zegt het limbische systeem ‘nee’. Dit verklaart waarom mensen soms irrationele beslissingen kunnen nemen, zoals het afslaan van een geweldige nieuwe baan, een zeker leven opgeven en op wereldreis gaan of kiezen voor een alternatieve behandelmethode.
Als je een goede ‘waarom’ hebt voor de dingen die je doet of voor voornemens die je hebt en de feiten kloppen, zullen beide systemen worden gevoed. Op dat moment is je beslissing in balans en dat geeft vervolgens weer vertrouwen en energie.

Mijn tip: vraag je vandaag eens bij drie dingen af waarom je ze doet en of je er blij van wordt. Weet je niet waarom je ze doet of word je er niet blij van? Dan is het de hoogste tijd voor verandering!

Carola van Bemmelen is voeding- en leefstijlcoach en daagt iedereen uit tot gezond eten en leven.