Home Blogs Gezonder eten is net paardrijden

Gezonder eten is net paardrijden

0
Gezonder eten is net paardrijden

Ik vergeet nooit mijn eerste paardrijles. Zittend op de rug van een enorm paard moest ik het beest in beweging zien te krijgen. Toen dat eenmaal gelukt was, moest ik haar in de goede richting laten lopen. Het dier ging overal heen behalve daar waar ik naartoe wilde. Wat een gedoe! Totdat ik de ‘gouden tip’ kreeg van de instructeur: ‘Kijk in de richting waar je naartoe wilt en het paard volgt vanzelf’. En ja hoor, daar gingen we samen de goede kant op.

Regelmatig denk ik nog terug aan deze wijze les. Daar waar je je aandacht op richt, is daar waar je naartoe gaat. Eén van de universele basiswetten en het klopt. Een goede focus is ontzettend belangrijk als je ergens wilt komen. Het tegendeel is ook waar: zonder focus kom je nergens en blijf je rondjes lopen. Kortom, een scherpe focus maakt het verschil tussen slagen en falen, tussen iets realiseren en blijven dromen.

Makkelijk gezegd, maar hoe zorg je voor een scherpe focus in de praktijk? Allereerst door verder te kijken dan dat wat er nu is. Veel mensen met ‘goede voedingsvoornemens’ kijken naar wat niet meer mag. Door verder te focussen op wát je wilt bereiken en op de voordelen die je ervaart als je daar bent, maak je het jezelf een stuk makkelijker. Je kunt verleidingen en teleurstellingen beter doorstaan. Teleurstelling en een focus op de korte termijn zorgen ervoor dat je afhaakt, het vooruitzicht op een leuke beloning en op wat je op de lange termijn kunt winnen, trekt je door de pijn heen.

Neem iedere dag een kleine stap in de richting van jouw doel. Door iedere dag die stap te zetten en kleine veranderingen in jouw voedingspatroon aan te brengen, zorg je ervoor dat je je focus levend houdt. En aan het eind van de maand zul je zien dat jouw voedingspatroon al verbeterd is! Zoals mijn wijze juf altijd zegt: ´De helft minder is toch mooi de helft minder!´

Maak de dingen die je moet doen om je doel te bereiken zo leuk mogelijk, zorg dat je een leuke weg creëert. Wees gefocust op de gedachte: ‘Wat kan ik nu doen om te genieten van het proces’. Stap erin met de nieuwsgierigheid van een kind. Maak gezond eten leuk, probeer nieuwe recepten uit, ga spelen met je nieuwe lifestyle. Daag jezelf uit om met nieuwe groenten te experimenteren en vooral: bedenk dat een gezonde leefstijl iets is waar je voor kiest, het is niet iets dat je per se moet doen – zo haal je de druk en stress er voor jezelf af.

Een gezonde focus is de sleutel tot verandering en kan in een seconde veranderen hoe je je voelt. Focus zorgt ervoor dat jouw wens werkelijkheid wordt, als je tenminste op de juiste dingen focust. Daarom: focus voor minimaal 95 procent op wat je wilt, focus op de oplossing en niet op het probleem en je zult versteld staan van de resultaten die je gaat behalen! Het is net als paardrijden.

Meer lezen van Carola? Ontvang haar nieuwste boek De gelukkige eter cadeau bij een abonnement op gezondNU