Het krachtige verhaal van je lichaam

0

Ieder lichaam heeft een verhaal te vertellen. Hoe ouder we worden, hoe meer verhalen er te vertellen zijn, want het leven laat zijn sporen na. Op ons uiterlijk, maar ook vanbinnen. Wat betekent het om een getekend lichaam te hebben in een samenleving waarin schoonheid zo belangrijk is? Of andersom: als je van buiten er perfect uitziet, maar vanbinnen ziek bent? Over die verhalen gaat deze zomerspecial.

Deze zes inspirerende vrouwen vertellen het verhaal van hun lichaam. Het zijn verhalen geworden over ongewenste kinderloosheid, anorexia en overgewicht, kanker, MS en trombose.

Herkenbare verhalen: “Vinden ze me wel aardig? Ze vinden me vast dik”, zegt Stea. Zij vocht niet alleen jarenlang tegen de kilo’s op haar lichaam, maar vooral tegen de kilo’s in haar hoofd.

Opzienbarende verhalen, zoals dat van Brigitte: “Ik wil geen sticker opgeplakt krijgen: ‘Jij hebt MS, dus jij kunt iets niet.’ Wat dat betreft zeg ik altijd: lang leve de make-updoos! Daarmee verdoezel ik de werkelijkheid.”

En verhalen die tot nadenken stemmen. Zo vertelt Stefanie, ex-kankerpatiënt dat toen ze kaal was, meer begrip kreeg.

Perfectie bestaat niet, ook niet als alles perfect lijkt. Wie een gehavend lichaam heeft door ziekte, ongeluk of tegenslag, moet een nieuw verhaal vertellen. Door te vertellen en te delen, blijkt dat je kunt helen.

José Leeuwenkamp, hoofdredacteur gezondNU, eerder verschenen in gezondNU 7, 2012.