Home Blogs Hoe cultiveer je geluk in je leven?

Hoe cultiveer je geluk in je leven?

0
Hoe cultiveer je geluk in je leven?

Geluk zit jezelf: dat is de overheersende opvatting waarmee we allemaal opgroeien. Maar hoe werkt dat precies? Mindfulness-expert Marisa Garau gaat in op het idee van geluk en geeft je de gouden tip om meer geluk te ervaren.

Als kinderen dromen over rijk zijn en wonen in een heus kasteel, haasten de ouders zich om deze luxueuze illusie snel de kop in te drukken. “Geld maakt niet gelukkig want geluk zit in jezelf en niet in het bezitten van mooie spullen”, houden ze hun kroos streng voor terwijl ze met vereende krachten een nieuwe monster-TV uit hun SUV tillen om hun sjieke koopwoning in te sjouwen.

Maar zanger en multimiljonair George Michael gaf toe dat geld wel gelukkig maakt: “Het is niet zo dat ik me nooit ongelukkig voel. Maar dankzij mijn fortuin is zelfs verdriet een zeer comfortabele aangelegenheid.”

Geluk-thermostaat

Talloze onderzoeken hebben uitgewezen dat het op de lange termijn voor de ervaring van geluk niet uitmaakt of je de lotto hebt gewonnen, of na een ernstig ongeluk in een rolstoel terecht bent gekomen. Na ongeveer een jaar voelen zowel de miljonair als de invalide zich weer net zo gelukkig (of ongelukkig) als vóór de ervaring die hun leven zo ingrijpend veranderde.

Het blijkt dat wij mensen een innerlijke geluk-thermostaat hebben, waarvan de temperatuur voornamelijk bepaald wordt door onze genen en hormonen, die een grote invloed op ons denken hebben. En door die thermostaat blijven sommige mensen ondanks enorme tegenslagen optimistisch, terwijl anderen al in een depressie raken als de ochtendspits even tegenzit.

Aandacht

Omdat je als mens uniek bent, kun je de manier en reden waarom je geluk ervaart, niet met die van anderen vergelijken. De ervaring van geluk is puur persoonlijk, maar gelukkig kun je het fijne gevoel van geluk wel cultiveren. Het geheim zit ‘m in mindfulness, waarmee je jezelf traint om aandacht op te brengen voor alles wat je ervaart.

  • Als je met aandacht een mooie vaas koopt en deze vaas elke dag waardeert om haar interessante vorm… dan schenkt de ervaring van deze aankoop je een gevoel van geluk.
  • Als je een mooie wandeling maakt en met aandacht de bomen, planten en vogels in je opneemt… dan schenkt de ervaring van het mindful wandelen je een gevoel van geluk.
  • Als je een mooie film kijkt en je je realiseert hoeveel mensen er hun kostbare energie in hebben gestoken… dan schenkt de ervaring van het aandachtig kijken je een gevoel van geluk.

Vicieuze cirkel

Alles wat je mind-less doet, zoals het willekeurig kopen van spullen, het binge-kijken van TV-series of het hijgerig najagen van ‘experiences’, kan geen vervulling geven omdat je het niet echt bewust meemaakt. Zonder aandacht is het alsof de hersenen slaapwandelen, en worden talloze ervaringen op de automatische piloot afgehandeld zonder indruk te maken. Zo beland je in een vicieuze cirkel van steeds meer kopen, kijken en meemaken om je fijn te voelen… terwijl het effect steeds kortstondiger en vluchtiger wordt.

Extra dimensie

Maar train je jezelf om aandacht op te brengen voor alles wat zich op een dag aan je voordoet, dan vult je leven zich met verwondering en waardering. Probeer dus vanaf nu elke ervaring bewust en met volle aandacht mee te maken. Want daarmee geef je je leven een extra dimensie en kun je rekenen op een permanent gevoel van diepe voldoening en geluk.

Lees meer handige tips in Marisa’s verdiepingsartikel over geluk »