Hoe herken je de eerste symptomen van een burn-out?

0

Waarschuwingssignalen om in de gaten te houden!

Hoe herken je de eerste symptomen van een burn-out? Houdt die vraag je bezig? Omdat je leven zijn glans verliest? Je geen energie meer krijgt van wat je allemaal leuk en fijn vindt? Ervaar je vaak stress? Speelt vermoeidheid je parten? Voel je je steeds vaker hopeloos en grijs? Dreig je de controle te verliezen? Voelt elke dag meer en meer als overleven?

De eerste signalen van een burn-out zijn subtiel, maar nemen toe naarmate je er langer mee doorloopt. Enkele waarschuwingssignalen dat je batterij niet meer oplaadt en je dus écht gas terug moet nemen. 

5 tips: Hoe herken je de eerste symptomen van een burn-out?

Ben je dagelijks bezig met alle ballen hoog te houden? Omdat je alles perfect wilt doen in je leven? Wees alert, want blijf je maar doorhollen? Zorg je niet voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning? De kans dat je opgebrand raakt is present. Maar, wanneer moet je een paar dagen vrij nemen om bij te tanken? En op welk moment moet je je echt zorgen maken? Enkele signalen om in de gaten te houden.

1. Je hebt geen fut meer

Op z’n tijd spanning en stress ervaren, is helemaal niet erg. Het geeft je vleugels. Zorgt dat je op en top presteert. Neem je echter geen tijd om te ontstressen? Jakker je steeds maar door? Thuis en op je werk? Dan put jezelf op den duur uit. Je raakt oververmoeid. Verliest je passie en enthousiasme. Opgelet, want dat is hoe je de eerste symptomen van een burn-out herkent. Uiteindelijk verliest het leven z’n kleur en heb je totaal geen fut meer. Je blijft het liefst in bed.

2. Je hebt geen grip op je gevoelens

Ben je sneller dan normaal geïrriteerd of boos? Voel je je onrustig, angstig en/of gespannen als een snaar? Heb je steeds meer moeite je werk en privéleven te combineren? Barst je zonder reden plots in huilen uit? Misschien ben je hard op weg opgebrand te raken. Want, een veelgehoord symptoom van een burn-out is geen controle meer over je gevoelens hebben. Hoog tijd om een pas op de plaats te maken!

3. Je slaapt slecht en piekert veel 

Dat je af en toe een nacht wat slechter slaapt overkomt iedereen wel eens. Kost het je echter structureel moeite om de slaap te vatten? Omdat je ligt te piekeren? Over wat er de afgelopen tijd is gebeurd, er nu zoal speelt en wat er überhaupt nog gaat komen? Schrik je op de haverklap ’s nachts wakker? En kun je de malende gedachten niet stoppen? Kost het je moeite om je te concentreren? Word je vergeetachtig. Neem die signalen serieus. Want, het is een antwoord op: hoe herken je de eerste symptomen van een burn-out. Je put jezelf uit.

4. Je wordt onverschillig 

Ook verlies van interesse in je relatie, werk en sociale leven is kenmerkend voor een burn-out. Je gedraagt je onverschillig en handelt op de automatische piloot. Je gaat verantwoordelijkheden uit de weg en zondert je steeds meer af. Tevens kun je je waardeloos voelen, kampen met negatieve gedachten en onzekerheid. Herken je dit bij jezelf? Loop er niet mee door. Doe een stap terug. Gun jezelf meer relaxtijd en/of zoek (professionele) hulp.

5. Je kampt met allerlei lichamelijke kwaaltjes

Tja, hoe herken je de eerste symptomen van een burn-out als je altijd op je tenen loopt? Behalve gedragsveranderingen, oververmoeidheid en futloosheid, krijg je vaak ook allerlei lichamelijke kwaaltjes. Want, door je hectische leventje ben je sneller geneigd minder goed voor jezelf te zorgen. Van gezond eten tot rust nemen en bewegen. Gevolg? Je weerstand gaat omlaag. Niet alleen heb je mogelijk regelmatig hoofdpijn, maar kamp je ook met terugkerende verkoudheidjes en spelen maag- en/of darmenklachten je parten. Zie deze signalen onder ogen en wimpel ze niet weg. 

Herken je één of meerdere van de beschreven burn-outsymptomen? Negeer ze niet door nog harder te gaan hollen. Neem gas terug en ga na wat je kunt veranderen in je leven. Praat met je partner, werkgever, vrienden, familie en/of huisarts. Des te eerder je de symptomen aanpakt des te kleiner is de kans dat je straks volledig opgebrand thuis zit.

Meer weten over burn-out symptomen en hoe je hiermee om moet gaan?

Neem een kijkje op mijn website »

Vorig artikel Wishfull thinking
Volgend artikel Huismus
Albert Sonnevelt
Albert Sonnevelt is levenscoach en directeur van Sonnevelt opleidingen, Academy voor Gezonde Levensstijl. Ook traint hij al twee decennia lang werknemers bij toonaangevende bedrijven in Nederland op het gebied van persoonlijke effectiviteit, vitaliteit, teambuilding en stress- en timemanagement.