Home Blogs Hoe vind je de kracht van zingeving in jouw leven?

Hoe vind je de kracht van zingeving in jouw leven?

0
Hoe vind je de kracht van zingeving in jouw leven?

Ondanks immer toenemende rijkdom en veiligheid voelen we ons oververmoeid, opgebrand en leeg, en vragen we ons steeds vaker af waar we het allemaal voor doen. Mindfulness-expert Marisa Garau geeft je een paar handige inzichten die je helpen te ontdekken hoe je zingeving aan je leven toe kunt voegen.

Tsunami aan activiteiten

Steeds vaker verliezen we ons in allerlei drukke bezigheden: buiten lockdowns shoppen we voor kleding en dure speeltjes, lopen de deur van café’s en restaurants plat, Netflixen totdat we erbij neervallen, en boeken de ene citytrip na het andere survival-avontuur — vanzelfsprekend wordt deze tsunami aan activiteiten voortdurend live geshared met onze social media-vrienden.

Waarde

Maar onder al die coole bezigheden gaat vaak een schrijnend gebrek aan zingeving schuil wat ons juist negatief en chagrijnig maakt. Zingeving klinkt natuurlijk vreselijk oubollig, maar het is een behoorlijk belangrijk ingrediënt van een gelukkig leven. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse blad Applied Psychology, blijkt dat mensen die zingeving aan hun leven toevoegen, voelen dat wat ze doen waarde heeft. Deze mensen hebben een kleinere kans op hartfalen en dementie, en hun levensverwachting is hoger.

Geef je leven een nieuwe dimensie met zingeving

Om de power van zingeving aan jouw leven toe te voegen, kun je deze drie praktische tips van Marisa volgen:

1. Leer jezelf beter kennen

Geen woorden maar daden is een bekende uitspraak. Het betekent dat actie beter is dan dromen, maar hier bedoel ik het anders. Om jezelf goed te leren kennen, is het beter om naar je daden te kijken dan te luisteren naar de woorden in je hoofd. ‘Ik ben een enorm goede luisteraar’, vertelde een cliënt me die net een uur lang de oren van mijn hoofd had gekletst. ‘Ik sta altijd voor iedereen klaar’, beweerde een vriendin die een week ervoor ‘Sorry, geen tijd!’ had om me te helpen met een lekkage. Het ego heeft vaak een vervormd idee van wie je werkelijk bent. Kijk objectief naar je eigen gedrag zoals een bioloog het gedrag van een vogel of leeuw zou observeren. Veroordeel je gedrag niet als goed of slecht… maar accepteer het voor wat het is. Je daden geven aan wat je het liefst doet, met wie je het liefst omgaat, en wat je waarden en normen zijn. Door te weten wat je daadwerkelijk doet (in plaats van wat je ego beweert en belooft), weet je beter wie je bent, en dat is een eerste stap op weg naar zingeving.

2. Stel kleine doelen

We leven in een tijd waarin we allemaal de hele dag door de wereld moeten willen verbeteren. We sjouwen van de ene naar de andere demonstratie voor goede doelen en delen allerlei inspirerende ideeën via social media-groepen. Maar de wereld verbeteren is zo’n onmogelijk groot doel, dat het de meeste mensen volledig verlamd en zelfs een gevoel van zinloosheid geeft. Focus daarentegen op kleine, haalbare doelen in jouw eigen leefwereld. In plaats van actievoeren voor climate change, haal je boodschappen voor je buurvrouw die drie kleine kinderen opvoedt en wel wat hulp kan gebruiken. In plaats van allerlei scherpe commentaren op Facebook te typen, ruim je zwerfafval in je buurtpark op. Het zijn geen wereldschokkende bijdragen, maar dit soort daden verbeteren wel jouw wereld en die van de mensen om je heen.

3. Waardeer wat wél goed is

Door de recente ontwikkelingen rond Covid, de Amerikaanse verkiezingen en de val van het kabinet lijkt het alsof de wereld aan de rand van de afgrond staat. Dit lijkt alleen maar zo, omdat we 24-uur per dag platgebombardeerd worden met nieuws uit de hele wereld en zo een eenzijdig beeld voorgeschoteld krijgen. Kijk eens rustig om je heen. Waarschijnlijk zit je gewoon thuis op de bank met een lekkere kop koffie in je hand en een snorrende poes op schoot. De wereld staat niet in brand en veel dingen in jouw leven zijn juist erg okay. Natuurlijk hoef je je ogen niet te sluiten voor onrecht en menselijk leed… maar je hoeft er ook niet in te zwelgen. Kijk dus wat vaker met een waarderende blik om je heen in je eigen leven, en merk op dat er heel veel dingen, mensen en dieren leuk, attent en betrouwbaar zijn. Waarderen wat wél goed is geeft positieve energie en zal je wijzen op bezigheden die je leven betekenis en zingeving zullen geven.

In Marisa’s verdiepingsartikel over de kracht van zingeving vind je een praktisch 7-dagen-stappenplan om zingeving te cultiveren.

Vorig artikel Deurtjes in mijn oren
Volgend artikel Elk jaar iets nieuws
Marisa Garau
Marisa Garau runt een online business waarmee zij digitale mindfulness-cursussen zonder tijdrovende meditaties verkoopt. Omdat zij altijd ondernemer is geweest, is haar aanpak down-to-earth en resultaatgericht. Vorig jaar heeft ze Rotterdam ingeruild voor een landgoed in Nieuw-Zeeland waar ze inmiddels haar eigen olijfolie produceert. Ook schrijft ze neo-Victoriaanse romans en werkt zich regelmatig in het zweet met een personal trainer.