Huismus

Moeders zouden geen moeders zijn als ze op een mooie dag niet tegen je roepen “Ga toch naar buiten!”. Mijn moeder is daar in ieder geval hardhoofdig fanatiek in: als het even kan fietst ze overal heen (en klaagt als we met de auto gaan), ze wil áltijd op het terras zitten, ook als het bewolkt is of licht regent. Als het even kan wordt zelfs de was buiten opgehangen. ‘Buiten’ is blijkbaar waar je moet willen zijn; buiten is waar het gebeurt!

Buiten wordt gespeeld, gevoetbald, geknikkerd, tikkertje gedaan, verstoppertje gespeeld, hutten gebouwd, nieuwe plekken ontdekt. Buiten mag met zand gegooid worden, watergevechten worden gehouden, met modder geklooid. Buiten wordt gepicknickt, gefietst, gewandeld, in de tuin gewerkt, geflaneerd, op terrasjes neergestreken. Buiten is avontuur, erop uit! Buiten is heerlijk!

Helaas is het niet altijd mooi weer; we wonen nu eenmaal in Nederland. We hebben ons op vernuftige wijze zo aangepast dat we ons ook binnenshuis kunnen vermaken. Computers en televisies zijn natuurlijk grote binnenhouders, maar ook voor (bord)spelletjes en een goed boek blijven we lekker thuis. Met de komst van hometrainers kun je zelfs gewoon binnen sporten! Het grappige is dat dit eigenlijk alleen geoorloofd is als het slecht weer is. Zodra het mooi weer is, klinkt daar weer de moederstem en wil iedereen naar buiten. Pas wanneer de regen tegen de ramen slaat en de wind om het huis huilt, gaan we op zoek naar de theepot, waxinelichtjes en het extra dekentje. De hele dag in pyjama op de bank hangen mag eigenlijk alleen op een koude, druilerige zondag.

Als de zon schijnt ga je naar buiten, want van mooi weer moet je nu eenmaal genieten. Het is inderdaad heerlijk als de zon schijnt, maar dat kan ik ook waarderen als ik lekker binnen zit. Je raadt het al: ik ben een echte huismus. Ik kan een dag van tevoren al genieten van het idee dat ik morgen de deur niet uit hoef. Er is iets heerlijk gemoedelijks aan een stevig dichte voordeur, een zachte schone pyjama en je favoriete serie binge-watchen. Hetzelfde gevoel krijg ik als ik mijn konijnen dicht tegen elkaar aan zie liggen, of als de kat opgekruld op zijn stoel ligt. Hetzelfde gevoel als van een versverschoond bed en de volgende dag mogen uitslapen.

 Het gevoel van terugkomen van een fors hardlooprondje. Het gevoel van een afgewerkt to-do-lijstje. Het gevoel van een kussentje dat precies goed in je rug past. Het gevoel van een dagje rustig aan doen. Binnen blijven kan goed voor je zijn. Óók op een mooie dag.