I’m no killer and no filler

  345

  “Oh, ooh nee! Wil je dát woord nooit meer zeggen!”, roept Toon van de redactie naar me. En omdat hij het zo’n stom woord vindt, zegt hij het zelf nog een keer heel hard. “Powervrouw. Wát een afschuwelijke term.” “Mee eens!”, roept Shirah vanaf een andere plek. “Alsof het belangrijk is te benoemen dat je power hebt als vrouw. Waarom zou je dat doen? Dat heb je toch gewoon?”

  Ik knik braaf, want ja, natuurlijk hebben ze gelijk. Maar ‘gewoon’ is het niet. De meeste vrouwen die ik ken, willen namelijk wel meer power. Eigenlijk willen ze vooral van heel veel dingen minder hebben. Minder rimpels. Minder twijfel. Minder gewicht. Misschien is dat het succes van Fajah Lourens’ boek Killer Body, ze stelt dat ‘elke veertigplusser wel vijf kilootjes kwijt wil’. En om dat te bereiken ‘hoort hongerlijden erbij’.

  Heb je nóg meer over voor een perfect lichaam, zelfs gif?

  Ik snap dat verlangen naar een killerbody. Je koppelt het automatisch aan ‘mooi’ en dus (ik durf ik het bijna niet te zeggen …) aan meer power. En dus heb je er alles voor over, zelfs honger.

  Maar heb je nóg meer over voor een perfect lichaam, zelfs gif? Die discussie werd hier op de redactie de laatste weken intens gevoerd vanwege het interview met de actrices Medina Schuurman en Isa Hoes. Ze werken in een wereld waarin een prachtig, eeuwig jong uiterlijk de norm is. En dus ontkomen zij niet aan botox, geven ze ronduit toe. Maar wel met steeds meer tegenzin. “Wat mij raakt is dat steeds minder mensen zichzelf mogen zijn”, zegt Medina.

  Een paar uur later zit ik in de trein en luister een gesprekje af. “Ik heb zúlke afschuwelijke wenkbrauwen”, verzucht een meisje tegen haar vriendinnen die instemmend knikken. Vanaf mijn plekje scan ik snel haar wenkbrauwen. Er valt me niets geks op aan de lijn, boog of kleur. Wat is er in hemelsnaam mis mee?

  Een killerbody, mooie wenkbrauwen en geen rimpels, het lijken normale en onschuldige wensen. Je gaat toch ook naar de kapper? En jong is toch mooi? Toch gaat die focus op uiterlijk me steeds meer tegenstaan. Want wat kun je eigenlijk met een killerbody en een rimpelvrij hoofd? Behalve ermee pronken op Facebook? Je wordt er niet slimmer van, je gaat je werk niet beter doen, je wordt niet grappiger en ook geen leukere moeder en partner. Eigenlijk word je er alleen maar ontevreden en moe van, omdat je de hele dag vecht met je zelfbeeld.

  Spieren verlammen met botox, hongerlijden voor vijf kilootjes minder en klagen over wenkbrauwen … het wordt hoog tijd voor een tegentrend. Ik broed nog even op een goede leus, maar tot die tijd is het: ‘No filling, no killing!’ Wie doet mee?

  José Leeuwenkamp
  Hoofdredacteur gezondNU