Home Blogs Dit is waarom je een alcoholvrije maand moet inlassen

Dit is waarom je een alcoholvrije maand moet inlassen

0

Van februari tot maart heb ik een maand geen alcohol gedronken. Dit is geen wereldschokkend nieuws, maar voor mij was het wél nieuw. Nog nooit had ik een maand de alcohol laten staan. De belangrijkste reden waarom ik dit deed? De katers! Het is voor mij en mijn vrienden algemeen bekend dat ik last heb van verschrikkelijke hangovers. Zijn mijn vrienden de volgende ochtend na een feestje een beetje lamlendig, dan hing ik standaard boven de pot. De rest van de dag ben ik niks waard en lig ik onder een dekentje op de bank. Zonde! Dus het idee om een hele maand zonder kater wakker te worden, dat sprak me wel aan.

De maand ging makkelijker dan verwacht. Wel heb ik één ding geleerd: alcohol is ontzettend ingeburgerd in ons voedingspatroon. Ik heb nooit dagelijks gedronken, maar toch is daar de vanzelfsprekendheid om een biertje te bestellen omdat het ‘gezellig’ is. Ik vond het fijn om hier bewust van te worden, want na deze maand is mijn alcoholconsumptie sterk gedaald. Ik raad het iedereen aan om de uitdaging aan te gaan en de geliefde alcoholica een maand te laten staan. Mocht je nog niet overtuigd zijn van dit idee of heb jij niet zo’n last van helse katers zoals ik, dan overtuigen de volgende punten je wellicht.

1. Je lever is je dankbaar

De lever is verantwoordelijk voor de stofwisseling en het ontgiften van het lichaam. Je lever speelt dan ook een grote rol bij de afbraak van alcohol. Wist je dat het 1 tot 1,5 uur duurt voordat een standaardglas alcohol volledig is afgebroken? Dan kun je begrijpen dat je lever, na een avondje doorzakken, overuren draait. Verder zet de lever alcohol om in aceetaldehyde. Dit is een giftige stof die ervoor kan zorgen dat je lever beschadigd raakt.

2. Je slaapt beter

Is het je weleens opgevallen dat je na een avondje drinken onrustig slaapt en vroeg wakker wordt? Dit kan kloppen, want door alcohol val je makkelijk slaap, maar je komt heel snel in de remslaap terecht. Dit is het soort slaap dat je uit laat rusten en waarin je bewustzijn afdwaalt in een droom. Tijdens een gewone nacht wissel je vijf tot zeven keer per nacht van remslaap naar non-remslaap. Met alcohol op is dit echter nog maar één of twee keer, dus het is normaal dat je na vier uur slaap klaarwakker in bed ligt te draaien.

3. Goed voor je zomerfiguur

In een standaardglas bier en wijn zitten tussen de 100 en 150 calorieën. Als je de alcohol laat staan en je kiest voor bruisend water met een citroentje, is het een makkelijke rekensom dat de calorie inname omlaag gaat. Daarnaast heb je de volgende ochtend minder behoefte aan gebakken eieren met spek & kaas en andere vettigheid.

4. Je huid knapt ervan op

Alcohol droogt je lichaam uit (dit is ook de reden waarom je altijd zoveel moet plassen) en het zorgt ervoor dat er niet voldoende water naar je organen wordt toegevoerd. De huid is het grootste orgaan van je lichaam en doordat je lichaam uitdroogt, wordt je huid droog en grauw.

5. Goed voor de cashflow

Naast dat het dus goed voor je lichaam is, heeft je portemonnee er ook baat bij. Het komt je vast bekend voor dat je de volgende ochtend je banksaldo checkt en je een ongeluk schrikt. Je jaagt er vaak (onbewust) de nodige euro’s doorheen. Mij is het opgevallen hoe goedkoop een avondje stappen zonder alcohol is, maar dat niet alleen: ook etentjes zijn een stuk voordeliger als je de fles wijn voorbij laat gaan.

Ik hoop dat ik jou hiermee overtuigd heb om ook een maand geen alcohol te drinken. Veel succes!

Vorig artikel Als ik geen eetstoornis heb, wat heb ik dan?
Volgend artikel Een bietje biet
Avatar
Ik ben Quirine, 25 jaar en ik woon in Amsterdam. Ik ben het gelukkigst wanneer ik reis, schrijf of in de keuken sta om veganistische recepten te maken. Deze passies combineer ik dan ook op mijn blog. Ik heb mezelf voorgenomen om om de paar jaar een verre reis te maken: twee jaar geleden was dat vijf maanden reizen door Azië en in december staat Zuid-Amerika op de planning. Naast nieuwe plekken ontdekken, ben ik vooral nieuwsgierig naar het plaatselijke eten. Ik eet 95% van de tijd veganistisch en dat kan soms best lastig zijn, maar meestal inspireer ik juist mensen. Ik kan niet stilzitten en dat betekent dat jij me vaak ziet hardlopen, een yogales ziet volgen voor toch een beetje ontspanning of ik ben een biologische supermarkt aan het uitpluizen. Wil je meer weten? Kijk dan op mijn blog quirines.nl en volg me op Instagram!