Wat is de wereld toch mooi!

    179

    Ik ga graag naar een natuurpark of de dierentuin om me helemaal bewust te worden van de wereld om me heen. Het valt me op dat veel mensen erdoor wandelen zonder de natuur of de dieren écht te zien.

    Laatst heb ik met mijn partner wel een kwartier naar één vis staan turen. Het is wonderbaarlijk hoe zich detail na detail openbaart, steeds meer prijsgevend van de unieke natuur van dit wezen: de fluo kleuren langs de flank, de ogen die je bedenkelijk opnemen, het sociale gedrag naar de andere vissen, de kleine kristallen knopjes op de rug, de op zijde lijkende vliesjes tussen de vinnen… Door écht te kijken naar deze vis, is hij geen ‘ding’ meer, maar een intelligent en emotioneel wezen, net als wij.

    Er ontstaat een ‘I-thou’ relatie zoals Buber dit noemt: een openheid om de ander echt te ontmoeten als authentiek wezen, vanuit de eenvoudige wens om de ander echt te kennen. Ik geloof niet dat je écht naar een dier kan kijken en nadien nog steeds kan concluderen dat het ‘iets’ is dat je zomaar naar believen kan ‘gebruiken’. Wanneer je écht kijkt, kan je ervaren hoe perfect elk wezen op deze planeet is, helemaal hoe het op dit moment bestaat. Het laat me beseffen hoe oneindig veel complexer die vis is in vergelijking met wat mijn hoofd ervan maakt. Een complexiteit die ver boven mijn beperkte begrip uitstijgt. Dit soort van kijken schenkt me vreugde en vervult me met ontroering voor de schoonheid en elegantie van dat unieke wezen. Het geeft mij ook een diep gevoel van verbondenheid met deze mooie wereld. Er zijn weinig dingen die zo deugddoend en helend voor mij zijn als samen met mijn partner genieten van de schoonheid van de natuur en de dieren. Er is voor mij niets mooier dan ’s avonds samen luisteren naar het kwieke en fiere lied van de merel op het dak. En dan kan ik alleen maar concluderen: wat is de wereld toch mooi!

    Wil je het zelf proberen? Dan kan je de oefening ‘proeven en waarnemen’ doen. Je stelt je voor dat je een nieuwsgierige vlinder bent die de omgeving verkent. Je zet al je zintuigen open voor je omgeving. Je neemt het helemaal in je op. Wat ruik je? Wat zie je? Wat hoor je? Misschien wordt je aandacht wel getrokken naar een mooie bloem, of een vaas bij je thuis die je nog nooit écht hebt bekeken. Wees er even met heel je aandacht bij en fladder dan weer verder, je omgeving verder verkennend met een open, nieuwsgierige blik. Je kan de oefening ook toepassen bij muziek of kunst die je raakt. Laat je raken door de schoonheid van de wereld om je heen!