Home Blogs Kooklessen van een laatbloeier

Kooklessen van een laatbloeier

0
Kooklessen van een laatbloeier

´Ze is geen keukenprinses´, zei mijn inmiddels ex-partner tegen zijn moeder na onze eerste date. Ik had gekookt. En hij at alles op. Dapper, want eerlijk is eerlijk: lekker was het niet.

Toen ik uit huis ging, kon ik echt niet koken. Opwarmen ging nog wel, met wat pakjes en zakjes en dan wat groente erbij. Maar echt koken? Aardappels brandden aan, gehaktballen werden zwart van buiten en rauw van binnen en pasta veranderde in een klomp deeg.

Ik leerde pas koken, toen ik startte met de Sugarchallenge. Toen was het afgelopen met pakjes, bakjes en zakjes. Waar ik altijd had vertrouwd op ´de fabriek´, moest ik nu zelf de smaak van mijn eten bepalen. Wát een uitdaging! Je wilt niet weten hoeveel brouwsels gelijk van het fornuis in de wc belandde. Zeker in de beginperiode van mijn suikervrije leefstijl. Veel makkelijke recepten die pasten bij mijn nieuwe eetregime, waren er nog niet. Gelukkig waren er wel een paar lieve en kundige koks die de recepten in mijn boeken wilden verzorgen. Recepten waarmee ik ook zelf leerde koken.

Inmiddels kan ik me aardig redden in de keuken. Ik heb zelfs net mijn eerste e-kookboek gemaakt met soeprecepten. Het wordt nog wat! Mocht je nu ook geregeld met de aangebakken piepers zitten, weet dan dat het echt mogelijk is om te leren koken. Als ik het kan, kun jij het ook. Echt! Dit is hoe ik het heb gedaan:

  • Zorg voor goede basisrecepten waarmee je kunt variëren. Bijvoorbeeld door een andere groente te gebruiken.
  • Doe niet te gek,begin dan bij de basis en laat het vijfgangendiner even voor wat het is.
  • Begin met wat je al kunt en bouw dat uit. Als een eitje bakken lukt, probeer je daarna een frittata of eimuffin.
  • Gebruik goede basisproducten en investeer in fijne kruidenmixen, Keltisch zeezout, goede olijfolie en lekkere kruidenoliën die je kant-en-klaar in een goede delicatessenwinkel kunt kopen.
  • Zorg voor goede keukenhulpen, zoals een goed en scherp koksmes en een paar snijplanken. Ik heb veel plezier van mijn blender. En, voor als je weinig tijd hebt, is een slowcooker een uitvinding. ’s Morgens zet je je eten erin en als je thuiskomt, kun je gelijk aanvallen.
  • Investeer in praktische kookboeken. Kies voor boeken die uitgebreid stilstaan bij de basis en waar per recept niet al te veel ingrediënten worden gebruikt. Op sugarchallenge.nl vind je een aantal praktische e-kookboeken.
  • Daag jezelf uit om ten minste één keer per week iets nieuws te koken. Dit kan een nieuw recept zijn, maar ook een groente die je nog nooit hebt gegeten.
  • Geef jezelf de ruimte om te mislukken. Het geeft niets als een gerecht niet gelijk lekker is. Natuurlijk is het jammer van de moeite en de kosten voor de ingrediënten, maar zie het als leergeld, als investering in jouw kookskills.
  • Neem de tijd. De grootste keukenvijand is haast.

Ik wens iedereen veel kook- en eetplezier toe!

Carola van Bemmelen is voeding- en leefstijlcoach en daagt iedereen uit tot gezond eten en leven.