Leren genieten van het leven, zo doe je dat!

  963

  Van je leven genieten en er plezier in hebben, is een groot goed. Immers je kunt je ‘leef-tijd’ maar een keer uitgeven. Tips om te leren genieten van het leven en je ‘leef-tijd’ optimaal te benutten.

  Blijf in het nu

  Wil je leren genieten van het leven? Denk dan niet aan wat gisteren, of vorige maand is gebeurd. Maak je ook niet druk over wat morgen volgende week of wat volgend jaar je pad kruist. Leef in het hier en nu en enjoy het. Want, ben je steeds met het verleden of de toekomst bezig? Dan gaan alle mooie en fijne dingen die nu spelen ongemerkt aan je voorbij. Jammer toch? Geniet van dit moment.

  Ontrommel

  Rommel, rotzooi en overbodige spullen in huis zorgen voor chaos in je geest en leven. Gevolg? De troep kan je belemmeren om te genieten van je leven omdat het eigenlijk werkt als een stoorzender. Ontrommel daarom. Organiseer en ruim op. Geef weg wat goed is en niet wordt gebruikt en doe wat stuk is weg.

  Koester je sociale contacten

  Leren genieten van het leven betekent ook tijd en aandacht hebben voor je familie, vrienden en dergelijke. Want, een mens is een sociaal wezen die behoefte heeft aan contact met anderen. Dat is evolutionair bepaald. Dus spreek af, wissel ervaringen uit, deel je kennis, laat je tranen de vrije loop, luister, knuffel en geniet van je sociale contacten. Het stemt je positief en blij.

  Vergeef en laat los

  Een woordenwisseling, ruzietje of slechte ervaring kan je uit balans brengen. Gewoon omdat zoiets niet fijn is. Je een naar gevoel geeft. Voorkom echter dat je erin blijft hangen. Erover gaat piekeren en malen. Want, dat lost niets op. Het maakt je alleen maar ongelukkig. Beter is het een plekje te geven. Praat het uit, los het op, relativeer en laat los. Dat draagt bij aan leren genieten van het leven. Je kijkt dan immers niet om in wrok.

  Onderneem nieuwe dingen

  Nieuwe activiteiten ondernemen is niet alleen leuk en leerzaam. Het verrijkt je leven en draagt eveneens bij aan genieten van je bestaan. Onder andere omdat je je zintuigen prikkelt, je wereld vergroot, je nieuwe mensen ontmoeten enzovoort. Weet je niet wat te doen? Maak een bucketlist en ga ermee aan de slag. Of zoek via Google op leuke, spannende, uitdagende en/of boeiende activiteiten. Er is echt heel veel te doen.

  Blijf jezelf ontwikkelen

  Ga niet suf achter de geraniums zitten wachten tot er wat op je pad komt. Neem het heft in eigen handen. Ontwikkel je verborgen talenten, vergroot je knowhow, volg een cursus, start een nieuwe hobby enzovoort. Weet je niet wat je happy maakt? Vraag jezelf dan eens wat je als kind graag deed. Schilderen? Fotograferen? Dansen? Muziek maken? Koken? Of stap uit je comfortzone en doe eens iets geks. Ga bijvoorbeeld bungeejumpen…. Go fot it. Je doorbreekt de sleur. Maakt je leven spannender en het helpt je meer uit het leven te halen en ervan te genieten.

  Heb oog voor de kleine dingen

  Leren genieten van het leven zit ‘m ook in de kleine dagelijkse dingen. Dat eerste zelfgeschreven briefje van je kleine, sneeuwvlokjes die op je neerdwarrelen, een hartelijke glimlach van een onbekende passant, dat bemoedigde schouderklopje van een collega. Er zijn eindeloos veel fijne, mooie, kleine en prettige dingen die je niet opmerkt als je in een sneltreinvaart door het leven raast. Vertraag je pas, zie de kleine dingen en wees eveneens blij met alles wat je wel hebt. Een dak boven je hoofd, gezonde voeding, gezondheid, gezin, familie, vrienden, hobby’s enzovoort.

  Meer leren genieten van het leven

  Uiteraard zijn er nog heel veel andere tips te geven hoe je meer uit je ‘leef-tijd’ haalt. Van mooi en goed nieuws vieren, hoe klein ook. Positief in het leven staan, een dankdagboek starten, energievreters bannen en wat je energie geeft omarmen et cetera. Kortom, wil je leren genieten? Er zijn heel veel mogelijkheden. Zet de eerste stap en leer beetje bij beetje meer te genieten van je leven.

  Wil je nieuwe dingen ondernemen? Wil je jezelf verder ontwikkelen, maar weet je niet goed wat je leuk vindt? Kom naar de avond-masterclass Ontdek je passie.