Liever gezond dan slank, toch?

  630

  Op een dag kijk je in de spiegel en besluit je: de rolletjes op mijn buik kunnen echt niet meer. En zo start je met diëten. Minder calorieën, meer light-producten, geen vetten meer, dan maar een beetje honger… Binnen een paar weken zie je dat het vet op je buik inderdaad flink begint af te nemen. Perfect, toch zo’n platte buik? Nou… misschien toch minder perfect dan je denkt. Je vergeet met deze martel methode namelijk om ook nog een beetje op je gezondheid te letten. Waarom liever gezond dan slank?

  Veel mensen die af willen vallen, hebben daarbij één doel in hun hoofd: slanker worden. En dat betekent toch vooral de vetreserves verbranden die je over je hele lichaam hebt opgebouwd. De enige manier om dat te doen, is door minder calorieën te eten dan je dagelijks verbruikt of je helemaal kapot te sporten.

  De meest gekozen aanpak is dus: weg met alles dat veel calorieën bevatten. Vette producten gaan het huis uit. Light drankjes, zuivel en snacks? Yes! Caloriearme maaltijdvervangers? Nog beter! En dat je dan af en toe honger hebt? Nou ja, alles om maar van de vetrolletjes af te komen.

  Caloriearm eten is niet hetzelfde als gezond eten

  Het probleem met die focus op calorieën is dat je er al snel ongezonde keuzes door gaat maken. Want in tegenstelling tot wat weleens gedacht wordt, is calorie-arm eten echt niet altijd gezonder. Ga maar eens na voor jezelf: een klein koekje is calorie armer dan een handje amandelen, en vruchtenhagel is calorie armer dan een vette vis. Maar wat is nou eigenlijk beter voor je lichaam?

  De gezondheidswaarde van een product wordt niet bepaald door de calorieën die erin zitten. Je kijkt eerder naar de hoeveelheid nuttige voedingsstoffen: vitamines, mineralen, gezonde vetzuren, vezels. Allemaal zaken die je volledig mist als je je alleen op calorieën focust.

  Opmerkelijk is dat niet, want we worden dagelijks vermaakt met reclames die ons vertellen dat slank zijn dé manier is om blij te zijn. Ja, ook ik heb deze vreemde methodiek op mezelf toegepast jaren geleden en voelde daar knap ellendig bij en mijn omgeving trouwens ook.

  Kortom slank maakt niet gelukkiger…

  Je kunt nog zo in een maatje XS passen, maar als je door vitaminetekort intussen constant moe bent, hoe tevreden ga je dan zijn? Als je van je buikvet af bent, maar door orgaanvet toch aan de medicijnen moet? Of als je in ruil voor je figuur de hele dag het monster in je maag met glazen water aan het stillen bent.