Home Blogs Luchtgaten in je leven

Luchtgaten in je leven

0
Luchtgaten in je leven

Feestjes: je kunt er niet genoeg van hebben, zou je denken. Leuke mensen, chips, een blokje kaas, een flauwe grap en een knuffel als je weggaat. Lachen, contact maken en lekker eten; daar kan geen zelfhulpboek tegenop.

Je hoeft er niet veel voor te plannen, want onze kalender dient vanzelf allerlei feestjes op. Met oud en nieuw mag je lekker ontladen met vuur en oliebollen. Met kerst kun je samenklonteren met je familie en de hele dag sjoelen. En op je verjaardag spoel je je weemoed over het ouder worden weg met wijn.

Op je verjaardag spoel je je weemoed over het ouder worden weg met wijn

Ik heb ze echt nodig, die feestjes. Want tussen de dagen met slingers zitten heel veel dagen met gedoe, gezeur en zorgen. Grote zorgen over dierbare vrienden die gaan scheiden of ziek worden. Mijn continue onrust over het klimaat, vluchtelingen, kindsoldaten en neushorens die uitsterven. Plus de kleine, dagelijkse stress die als erosie aan mijn levensgeluk knaagt: een kind dat (weer) met een één voor een proefwerk thuiskomt, de tandartsafspraak volgende week en het licht op de fiets dat weer (weer!) gemaakt moet worden.

Maar in dat leven vol stress zitten gelukkig veel luchtgaten, zodat ik met regelmaat naar zuurstof kan happen. De pubquiz en de buurtbarbecue: het zijn allemaal momenten om te ontsnappen en te lachen. Nu komt alleen het gekke: feestjes voelen voor steeds meer mensen als stress. We slaan het liever over en nodigen niemand meer uit als er iets te vieren is. Want “te druk” en “Ik ga volgende week op vakantie, dus ik moet dit weekend al mijn koffer pakken.” Of deze: “Ik heb niets met bowlen.” (“Nee, ik ook niet. Maar ik heb wel iets met jou!”)
Stress beheerst ons leven en burn-outs zijn een epidemie, signaleren we in deze gezondNU. Steeds meer mensen zijn voor hun veertigste al opgebrand. En we zijn niet alleen gestrest als we moeten werken en presteren – best logisch – maar ook als we op vakantie ‘moeten’ en naar een feestje ‘moeten’. Wat gaat hier mis? Nou, misschien dit wel.
Vorig jaar deed ik met mijn collega M. en I. een potje 30 Seconds tijdens een personeelsfeestje. Ik heb in die dertig seconden meer gelachen en kunnen ontspannen dan in een uur yoga. (Dank nog daarvoor, M. en I.!)

Ik ga niemands stress kleiner maken, want het leven is lang niet altijd een feest. Maar een feest is wel een feest. Het geeft je lucht. En we hebben die lucht echt heel erg nodig, jij ook. Geef weer eens feestje – net zo groot of klein als je zelf wilt. Of zeg eens geen ‘nee’ tegen een uitnodiging; als je gaat, zie je je collega’s, vrienden, buren en familie ook weer eens. Hoef je je daar ook geen zorgen om te maken. Dat scheelt weer stress.

José Leeuwenkamp
hoofdredacteur gezondNU

Bestel het februari-nummer van gezondNU in onze webshop »