Home Blogs Menstruatiebloed is niet blauw

Menstruatiebloed is niet blauw

0
Menstruatiebloed is niet blauw

Ik moet wat bekennen: ik ben een held op sokken. Hmm ja, de punt staat daar eigenlijk ook wel goed. Maar wat ik eigenlijk bedoel: ik ben een held op sokken als het aankomt op bloed. En naalden. En bezoekjes aan het ziekenhuis. Goed, die punt stond toch wel goed. Ik ben een held op sokken.

Grote kans dat jij nu denkt: wat, gatsie!

Als ik bloed zie, dan val ik om. Als kind viel ik flauw toen een beertje op televisie een wondje had en een pleister kreeg. Vervolgens zakte ik in elkaar bij de dierenarts toen hij mijn konijn ging controleren. In mijn val trok ik de lamellen mee naar beneden. En steevast was het raak als ik zelf geprikt werd, in mijn vinger sneed of bloed liet afnemen. Ik kon zelfs flauwvallen van een potje met rode jam als iemand met een knipoog zei: “Pas op, bloed!”

Er is één type bloed waar ik dat niet bij heb: menstruatiebloed. Ik kan ernaar kijken zonder met mijn ogen te knipperen of wazig te worden voor mijn ogen. Sterker nog, ik vind het interessant om het te analyseren. Grote kans dat jij nu denkt: wat, gatsie! Het blijkt namelijk dat er een taboe heerst op menstruatiebloed. In actiefilms kan voor menigeen niet genoeg bloed van het scherm spatten – mij dus uitgezonderd, dat mag duidelijk zijn – maar zodra het uit een vagina komt, willen we er niks van weten, mij dus opnieuw uitgezonderd.

Ongesteldheid vinden we een beetje vies. En dus noemen we het ook anders: aan de rooie zijn, bezoek hebben, de rode draak, de baarmoeder huilt. We hebben maar liefst 5000 eufemismen voor menstrueren. En de kleur van menstruatiebloed in reclames en op verpakkingen is, tja, allesbehalve de echte kleur van menstruatiebloed. Google je op afbeeldingen van ‘menstruatie’, dan krijg je allerlei modieuze, opgepoetste beelden en illustraties te zien. Maar zoek je op Google naar afbeeldingen van ‘kalknagels’, dan zie je … kalknagels. Zoals ze er daadwerkelijk uitzien. Niet fris, wel de waarheid.

Eerlijk is eerlijk: wij houden er bij gezondNU ook van om het een beetje gezellig te houden. Het oog wil ook wat. Maar dat je menstruatiebloed afbeeldt in een blauwe kleur? Dat we er überhaupt niet over praten? Dat we fluisterend aan een vrouwelijke collega vragen om een tampon (want o wee als iemand anders het hoort)? Dat kan beter. Een nieuwe eerlijkheid over menstruatie zou ons sieren. Daarom besteden we in deze hormonen-editie extra veel aandacht aan menstruatie én is die rood van kleur.

Liefs,

Lian van Doorn,
Hoofdredacteur