Moestuintjes hebben water en licht nodig

0

Wie kent ze niet? Tegenwoordig krijg je vanuit allerlei winkels gratis moestuinzaadjes als je iets hebt gekocht. Zelfs vanuit onze biologische boer kwam afgelopen week een zak vol biologische zaadjes bij ons binnen. Dat vinden wij erg leuk hier in huis. Vooral als later het zaadje is uitgegroeid tot eetbare vrucht of blad.

Heel enthousiast beginnen de kinderen en zelfs mijn man met het uitpakken en zaaien van de cadeautjes. Het groeit altijd erg goed bij ons op de vensterbank aan de zuidkant. Dus bij ons wordt deze moeite vaak beloond.

Belangrijk is wel om iedere dag voldoende water te geven, anders staat het allemaal weer uit te drogen en is alles voor niets geweest. In mijn omgeving merk ik dat mensen daar niet altijd even bewust van zijn. Ze vinden het leuk dat de kinderen leren zaaien maar weten zelf niet precies wat het inhoudt. Met alle gevolgen van dien: uitgedroogde plantjes en zaadjes die niet willen groeien, kinderen die teleurgesteld raken en een papa of mama die niet weet wat nu te doen.

Ook is de standplaats van de kweekbakjes van grote invloed. Zoals ik al schrijf staat onze zaadjesvensterbank op het zuiden van ons huis. Daar komt veel daglicht binnen en als de zon schijnt, schijnt het licht recht op de ramen wat daardoor werkt als een broeikas. Met voldoende water kunnen de zaadjes dan erg goed ontkiemen en groeien in no0time uit tot kleine sprietjes. Mensen die dat bij ons zien reageren vaak verbaasd en een enkeling met lichte jaloezie. Hier groeit het wel goed!?

Vervolgens is het zaak deze sprietjes op tijd te splitsen of verpotten zodat ze goed door kunnen groeien. Als ze te groot worden raken de wortels teveel in elkaar verstrengeld en kun je de plantjes alleen nog als trosje plant overplanten. Dan heb je grote kans dat niet alle plantjes kunnen uitgroeien. Zo staan in onze tuin nu al vele miniplantjes. En buiten met de nu nog koude nachten groeit het dan wat langzamer uit tot grotere plantjes. Gelukkig regent het af en toe en hoeven we nog niet zoveel water te geven buiten. Hopelijk hebben jullie nu weer goede moed om toch een paar van die zaadjes eens te proberen te laten uitgroeien tot een lekker eetbaar plantje!

Vorig artikel Wat niemand vertelt als je naar het buitenland verhuist
Volgend artikel Mijn 8 favoriete vegan etenswaren
Avatar
Ik ben een vrouw, echtgenote, moeder van twee meiden (12 en 10 jaar), parttimer, vriendin, kennis, dochter en ga zo maar door. Ik leef inmiddels 40 jaar en ben goed op weg naar de 41. Ik geniet van mijn gezin en van mijn werk in de kinderopvang. Ik houd van lekker eten en kan ook erg goed snoepen. Ik houd van tuinieren, wandel graag en lees gezondheids- en voedselweetjes en dus het blad gezondNU. Schrijven over voeding en gezondheid deed ik tot nu toe vooral in mijn dagboek. In de vorm van: “Het wordt echt tijd dat ik weer eens op mijn voeding ga letten”, “Zo kan ik niet langer doorgaan!” of “Mijn broeken worden alweer te strak”. Ik hoop met mijn blogs lezers te inspireren tot het nemen van kleine stapjes in de gezonde richting!