Home Blogs Niet kunnen kiezen, zo leer je keuzes maken

Niet kunnen kiezen, zo leer je keuzes maken

0
Niet kunnen kiezen, zo leer je keuzes maken

Niet kunnen kiezen, heeft alles te maken met keuzestress. De (keuze)mogelijkheden zijn tegenwoordig immers eindeloos. Je twijfelt, dubt, schrapt plussen en minnen tegen elkaar weg, want, stel dat je niet het juiste kiest. Je besluiteloosheid maakt je horendol, onrustig en kan je zelfs verlammen. Gelukkig kun je er wat aan doen. Daarom geef ik je hieronder tips hoe je keuzes leert maken.

  1. Niet kunnen kiezen? Doe alsof

Vind je het enorm lastig om een keuze te maken? Doe dan eens alsof je geen keuzestress kent. Kruip in een huid van iemand die geen twijfels kent, zelfverzekerd is en vol vertrouwen kiest. Hoe voelt dat? Kijk hoe anderen op je reageren, wat je anders doet dan normaal en wat het je uiteindelijk brengt. Het is een manier om de stress van je af te schudden en meer vertrouwen te krijgen in jezelf.

  1. Stel jezelf 5 keer de vraag: Waarom?

Maak korte metten met je twijfels door jezelf 5 keer de vraag ‘Waarom’ te stellen. Je kunt jezelf 5 keer precies dezelfde vraag stellen of doorvragen op elk antwoord dat je geeft. Bijvoorbeeld: “Waarom wil ik die baan?”. “Omdat ik mij dan bezighoudt met huisdieren”. “Waarom wil ik mij bezighouden met huisdieren?”. “Omdat ik daar blij en gelukkig van wordt”. Enzovoort. Deze aanpak helpt je sneller tot de essentie doordringen en te achterhalen waarom welke keuze bij je past.

  1. Herinner je je beste keuzes

Graaf eens in je geheugen en herinner je welke keuzes je een fijn, goed en happy gevoel hebben gegeven in het verleden. Het kan van alles zijn. De aanschaf van een paar gave sneakers, een gevolgde workshop, een fijne zonvakantie, die lekkere zitbank of je auto. En? Hoe heb je uiteindelijk de beste keuzes gemaakt? Met je verstand of je gevoel? Zoek het uit. Het geeft je zeker meer inzicht in welke manier van kiezen bij je past, rationeel of gevoelsmatig.

  1. Beslis intuïtief

Ofwel: kies op je gevoel. Bijvoorbeeld door een nachtje over een bepaalde keuze te slapen en je onderbewuste zijn werk laten doen. Ook luisteren naar je buikgevoel kan je een duwtje in de goede richting geven. Voelt het licht of juist zwaar. Een andere manier om je intuïtie te laten spreken is door kop of munt te kiezen. Munt is keuze A en kop is keuze B. Gooi het muntje op en zie wat je reactie is als het valt. Ben je er blij mee of welt de teleurstelling in je op. Trouwens wil je meer op je gevoel leren vertrouwen en hulp bij niet kunnen kiezen? Begin dan een intuïtiedagboek.

  1. Gewoon goed is ook oké

Blijf je maar wikken en wegen? De voors en tegens tegen elkaar wegschrappen? Omdat je 100% zeker wilt zijn en het perfect wilt doen? Dat werkt verlammend en brengt je dus geen steek verder. Relativeer en focus je op wat gewoon goed is. Hak nu de knoop door. Dat lucht op en geeft rust. Zelfs als achteraf blijkt dat je misschien een verkeerde keuze hebt gemaakt.

  1. Fouten maken mag

Niet kunnen kiezen, komt ook doordat je bang bent. Bang om fouten te maken. Maar, je weet vast ook uit ervaring dat je van fouten kunt leren. Hoe heb je anders leren lopen, fietsen, autorijden, je schooldiploma’s gehaald? En wat te denken van Thomas Edison. Hij wist na 1000 mislukte pogingen een werkende gloeilamp uit te vinden. Kortom, van fouten maken leer je. Je komt meer over jezelf te weten. Het fijne daarvan is dat het je helpt te kiezen wat juist is en goed voelt.

Voor welke belangrijke keuze sta jij? Wil je meer lezen over keuzestress? Bekijk dan onze pagina over keuzestress met tips, een video en meer informatieve artikelen.