Home Blogs Ontslag nemen..? Kon het maar!

Ontslag nemen..? Kon het maar!

0

Ken je het gevoel dat je heel erg je best gedaan hebt en dat je daar dan graag voor gewaardeerd wordt? In een functioneringsgesprek bijvoorbeeld?

Dat heb ik als ik een lastig project heb volbracht of een lezing voor een zaal vol mensen heb gegeven, maar ook als ik een kinderfeestje heb georganiseerd of als ik alle kastjes van de keuken heb schoongemaakt. Dan is het fijn als het gewaardeerd wordt. ‘Mooi dat het project geslaagd is’ of ‘de lezing die je hebt gegeven was zinvol’ of ‘na jullie kinderfeestje kwam onze zoon vol verhalen thuis’ of ‘wat fijn dat je de keukenkastjes schoon gemaakt hebt!’. Door deze waardering voel ik mij gezien.

Het gekke is dat al deze activiteiten in schril contrast staan met al het werk dat ik verzet voor mijn diabetes. Dat werk gaat dag en nacht door. De resultaten zijn niet zichtbaar voor mijn omgeving behalve als het mislukt. Bij een consult bij de diabetesverpleegkundige en internist worden mijn resultaten zichtbaar in cijfers. Dat is mijn ‘functioneringsgesprek’. Uit mijn eigen ervaring en de ervaringen van cliënten uit mijn coachpraktijk blijkt, dat het ‘functioneringsgesprek’ niet bepaald bol staat van de zo gewenste waardering of een luisterend oor.

Dat verklaart misschien ook dat, toen ik op een bijeenkomst voor jonge vrouwen met type 1 diabetes was, alle vrouwen hun dagcurve voor hun consult mooier voorspiegelen dan dat hij werkelijk is. Misschien willen we in het consult even met aandacht gehoord en gezien worden. En de waardering krijgen waar we zo verschrikkelijk hard voor gewerkt hebben.

De belangrijkste waardering die ik krijg is uiteraard de waardering van mijzelf. Dat ik het oké vind wat ik doe. Dat ik accepteer dat het niet altijd lukt om de juiste keuzes te maken en dat ik dus af en toe de bocht uit vlieg met mijn suiker. En dat ik dan lief blijf voor mijzelf. Dat ik open ben over mijn diabetes en daardoor ook positieve aandacht voor mijn diabetes kan vragen.

Waardering heb je nodig om gemotiveerd je werk te kunnen doen. En als je die waardering niet in je werk krijgt dan heb je de keuze om ontslag te nemen en op zoek te gaan naar een andere werkgever. Waardering voor al het werk voor je diabetes helpt om het vol te kunnen houden. Want ontslag nemen van diabetes zal niet gaan. Maar echt luisteren en gewaardeerd worden in een consult zal enorm goed doen.

Vorig artikel Recept Linzenstoof
Volgend artikel Jij bent goed
Brigiet Brink
Brigiet Brink (43), heeft 10 jaar diabetes type 1, om haar glucosewaarden stabieler te houden eet zij sinds 2 jaar alleen koolhydraatarm en langzame koolhydraten en loopt ze drie keer per week 7 kilometer hard. Ze heeft haar eigen praktijk als diabetescoach waar ze mensen met diabetes begeleidt met deze ingrijpende verandering in hun leven en zorgprofessionals traint bij het verbeteren van de diabeteszorg. Brigiet is getrouwd en moeder van twee dochters van 9 en 7 jaar. In haar blog op onze website schrijft zij over haar avontuur tijdens het doen van extreme duursport zonder snelle koolhydraten en met diabetes.