Home Blogs Onvoldoende gezonde vetten? Dan vraagt je lichaam om suikers

Onvoldoende gezonde vetten? Dan vraagt je lichaam om suikers

0
Onvoldoende gezonde vetten? Dan vraagt je lichaam om suikers

Omdat we gingen verhuizen, ruimde ik mijn boekenkast op. Tussen alle boeken vond ik een boekje over calorieën waarmee ik groot mee geworden. In de dieetperiodes van mijn moeder lag dit boekje steevast op tafel om zo alle calorieën bij te houden. ‘Ieder pondje, komt door het mondje’, was de leus.

Gek werd ik ervan, van die calorieën tellen (toen al). Net zoals van die vieze dieethalvarine die zo aan mijn gehemelte plakte en lightproducten die te droog waren om zonder water weg te krijgen. Het ‘dieetleven’ van mijn moeder inspireerde mij niet. Ik ging voor roomboter, een lekker randje vet aan het vlees, slagroom, volle yoghurt en boerenkaas. Alles vond ik lekker, als het maar geen light was en liefst natuurlijk lekker veel calorieën bevatte (om mijn moeder te pesten, dat snap je).

Dat was toen. Gelukkig komen nu steeds meer mensen tot het besef dat er ergens iets niet klopt in veel van de voedingstheorieën waarmee we zijn opgegroeid. Immers: als ze zouden werken, zou niet ruim de helft van alle Nederlanders kampen met overgewicht en vanaf zijn vijfenveertigste aan de medicatie hoeven vanwege één of andere chronische aandoening. Tijd dus om een aantal heilige voedingshuisjes om te dopen tot taboe.

Te beginnen met de calorieën. De ene calorie is de andere niet, je zult het met me eens zijn dat duizend calorieën uit cola een ander effect hebben op het lichaam dan duizend calorieën uit broccoli. Het gaat om de voedingswaarde van de calorieën die je eet, om de hoeveelheid bouwstoffen en brandstoffen die het lichaam effectief kan gebruiken voor onderhoud en energie. 1700 calorieën afkomstig uit fabrieksproducten uit de supermarkt leveren misschien 500 effectieve voedingscalorieën op, de rest (1200 calorieën) geeft het lichaam niets. Sterker nog, het is ballast en je lichaam moet kostbare voedingsstoffen inzetten om het te verwerken. Zo raak je langzaam ondervoed. Ik pleit daarom voor het tellen van voedingswaarde, dat is bovendien veel lekkerder!

Dan de vetten. Ons hart draait uitsluitend op vet als brandstof. Eet je onvoldoende gezonde vetten, dan gaat je lichaam vragen om suikers en maakt het daaruit (gevaarlijke) vetten. Sinds de ‘let op vet-campagnes’ van de overheid is het aantal mensen met hart- en vaatziekten fors gestegen. Zou het misschien komen omdat hierdoor veel gezonde vetten uit voeding werden gehaald en vervangen door suikers en zetmeel (om zo nog iets van smaak aan het product te geven)? Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat suikers en snelle koolhydraten een belangrijke bijdrage leveren aan het dichtslibben van aderen en bloedvaten, dat zou dus weleens de echte boosdoener kunnen zijn. Zorg er dus juist iedere dag voor dat je voldoende gezonde vetten als roomboter, olijfolie en kokosolie eet.

Mijn logica luidt: ga terug naar de basis en kijk naar de natuur, die is verrassend logisch en eenvoudig. Een koe geeft nog steeds volle melk en geen light-yoghurtdrank-met-een-smaakje. Zelfs niet als je hem op een veld met aardbeien laat grazen.