Op zoek naar zingeving. 7 tips!

0

Ben jij op zoek naar zingeving in het leven? Wil je lekkerder in je vel zitten en bewuster in het leven staan? De dingen doen die jij belangrijk vindt? Die je blij, tevreden en gelukkig maken? Je energie geven en zorgen voor vitaliteit? Wat je leven zin geeft, bepaal jij. In dit artikel 7 tips die helpen je leven zin te geven.

 

Op zoek naar zingeving: wat maakt je leven zinvol?

Heb je ook het gevoel dat je wordt geleefd? Je van hot naar her loopt te hollen en te rennen? Stop dan nu! Neem even een moment voor jezelf en kijk wat je leven zinvol maakt. Neem je leven in eigen handen. Maak bewuste keuzes, stel prioriteiten en geniet bewust van iedere dag. Het is immers jouw leven en jij bepaalt hoe je leven vormgeeft. Niet je buren, vrienden, familie en de maatschappij. Kom op voor jezelf en doe wat je gelukkig maakt. Ga aan de slag met de onderstaande tips voor meer zingeving in je leven.

 7 tips om je leven zin te geven

Tip 1. Wat vind jij belangrijk? 

Ga je op zoek naar zingeving? Dan is het goed te achterhalen wat je nu echt belangrijk vindt in je leven. Dat kunnen grote dingen zijn als: eerlijkheid en naastenliefde, maar ook kleine aspecten in je leven. Bijvoorbeeld tijd met je gezin doorbrengen, elke dag sporten of biologisch eten.

Tip 2. Investeer in je relaties 

Goede relaties geven je leven zin en zijn essentieel. Ze maken het leven mooier en kleurrijker. Investeer daarom in vriendschappen door je te omringen met mensen die je accepteren om wie je bent. Die je positieve energie geven. Vermijd degenen die je willen veranderen, je energie opslorpen en geen waarde toevoegen.

Tip 3. Volg je passie

Op zoek naar zingeving in je leven betekent ook: je passie volgen. Datgene doen wat je het allerleukst vindt, maakt je leven namelijk de moeite waard. Het geeft je leven bovendien betekenis en een doel om voor te gaan. Een passie waar je helemaal in op kunt gaan maakt je blij, geeft energie en vervult je met plezier.

Tip 4. Omarm de kleine dingen 

Niet alleen de grote gebeurtenissen in je bestaan maken het leven zinvol en mooi. Ook juist ook de kleine dingen kunnen je vervullen met blijdschap, geluk en energie. Sta erbij stil en omarm die kleine dingen. Geniet met volle teugen van die stralende glimlach van een onbekende, de prachtige zonsopgang of –ondergang, het gekwetter van de vogeltjes in het park enzovoort.

Tip 5. Relax bewust

Je ontspannen en rustig voelen, is ook belangrijk als je op zoek naar zingeving bent. Reserveer daarom elke dag wat tijd voor jezelf om bewust te relaxen en helemaal tot rust te komen. Zoek een rustig plekje en doe eenvoudige ontspanningsoefeningen. Adem diep in en uit. Je zult merken dat de spanning van je afglijdt en jij je stukken prettiger, positiever en energieker voelt. 

Tip 6. Stel prioriteiten 

Wat zijn je prioriteiten? Stop je werkelijk al je tijd, energie en misschien ook wel geld in wat je belangrijk vindt? Of laat je je leiden door de waan van de dag? Als je op zoek naar zingeving bent, is prioriteiten stellen goed. Het helpt je bepalen wat je blij en gelukkig maakt en energie geeft. Dus pak pen en papier en maak een lijst met wat je daadwerkelijk zinvol vindt en geef er gevolg aan.

Tip 7. Begin klein

Als je op zoek naar zingeving gaat, hoef je niet direct rigoureus je hele leefstijl om te gooien. Wees lief voor jezelf, heb mededogen en begin klein. Voer kleine veranderingen door in je privéleven, werk, jezelf enzovoort. Geniet van de positieve energie die de kleine veranderingen je brengen. Je zult merken dat het een sneeuwbaleffect teweegbrengt die uiteindelijk bijdraagt aan meer zingeving in je leven.

Wil jij iemand begeleiden bij het vinden van zijn of haar zingeving in het leven? Dan is de opleiding Levenscoach wellicht echt iets voor jou. Klik hier voor meer informatie.