Pas op! Anders verander je in een teleurgesteld mens

  593

  Het blijft een raadsel waarom de ene persoon moeiteloos honderd wordt en de andere met vijftig overlijdt. Heeft het te maken met hoe gezond je leeft? Met hoeveel superfoods je in je leven verorbert en wat je iedere dag eet en drinkt? Met hoeveel je weegt en of je wel in maatje M past? Heeft het te maken met hoe je omgaat met stress in je leven, met hoeveel yoga je doet en hoeveel mantra’s je iedere dag zingt? Heeft het te maken met hoeveel je slaapt? Is er überhaupt een gebruiksaanwijzing voor het bereiken van een hoge leeftijd in een goede gezondheid?

  Wat me opvalt is dat veel mensen vergeten zijn hoe ze moeten leven. Leven is voor veel van ons veranderd in overleven, in een gevoel van klem te zitten in datgene waar we zelf voor hebben gekozen: een relatie, een mooi huis (met bijbehorende hypotheek), kinderen, een luxe lifestyle met vakantie en alles wat daarbij hoort. We zijn vooral bezig met doen en willen en veel minder met zijn en ervaren. Maar wat is er eigenlijk gebeurd met al onze dromen? Met dat waar ons hart echt van gaat zingen?

  Als het gaat over leven, dan heb ik het altijd graag over de kwaliteit van leven. Niet over wat je doet en wat je wilt, maar over wie je echt bent. Over wat jou beweegt en waar je blij van wordt. Een gezond lichaam is hierin natuurlijk een belangrijk aspect: zonder goede gezondheid kun je veel dingen niet doen. Toch is gezondheid alleen niet zaligmakend. Er zijn meer dan genoeg voorbeelden van mensen die niet aan de ‘gezondheidsnorm’ voldoen, maar die wel een geweldig en vervullend leven leiden. En ik geloof dat dit laatste het geheim is van de honderdjarige.

  Als ik het met cliënten hierover heb, is het antwoord steevast: ‘Ja, dat wil ik wel, maar dat gaat in mijn situatie echt niet, er moet toch brood op de plank komen …’ Herkenbaar? Hoewel het heel begrijpelijk is, is dat in mijn ogen het begin van ziekte. Het is nou eenmaal niet leuk om dingen te doen waar je geen energie van krijgt, waar je niet blij van wordt. En ons lichaam doet dapper mee, probeert zich waar mogelijk aan te passen, maar uiteindelijk word je ziek, krijg je minder energie, ga je misschien kilo’s verzamelen die je niet wilt en verander je als je niet oppast in een teleurgesteld mens.

  Hoe zou jouw leven eruitzien als je echt zou doen wat jouw hart heeft? Los van alle beperkingen die je nu misschien nog zou hebben? Hoe voel je je dan? Waar woon je en met wie? Hoe ziet je gezondheid eruit? En wat zou de eerste stap zijn die je nu vanuit jouw huidige leven zou kunnen zetten in die richting? Ik heb het niet over aardverschuivende zaken, gewoon over één kleine, eenvoudige stap die binnen jouw mogelijkheden behoort. Hoe zou het zijn als je die gewoon eens gaat zetten en gaat kijken hoe dat uitpakt? Wedden dat je gezondheid daarvan meeprofiteert!