Home Blogs De pest, gifgas en ook nog vuurwerk

De pest, gifgas en ook nog vuurwerk

0

In een poging orde te scheppen, begin ik met het opruimen van documenten op de computer. Hoewel op computerbestanden geen laagje stof komt, ze niet beschimmelen en ze niet fysiek in de weg staan, voelt opruimen nuttig. Bovendien kan ik op mijn stoel blijven zitten. Gemak dient de mens. Vooruit, gemak dient mij als mens.

Het schiet weinig op. Vooral omdat ik eerst wil lezen wat er in ‘doc19’ staat. En zal ik in ‘notities3definitief’ eindelijk al mijn vergeten wachtwoorden vinden? Na een tijd klikken en slepen open ik de map ‘werkstukken kinderen’. Hun vlijt en ijver zal me nog meer opfleuren. Zeker weten.
Ik lees de namen van alle werkstukken die de afgelopen jaren zijn gemaakt: Bacteriën, Cyberpesten, Daarom ga je dood in de Sahara, De pest, Gifgas, Kinderarbeid, Vuurwerk. Ik zucht. Waarom willen mijn kinderen niet schrijven over het symfonieorkest of Rembrandt? Waarom al die ellende?

Ik open het werkstuk Bacteriën. Ik zie plaatjes van krioelende diertjes en daaronder het voorwoord van T. ‘Ik wist eerst niet welk onderwerp ik moest kiezen dus keek ik in een boek. Ik zag niet veel bijzonders. Alleen de oerknal en bacteriën. Toen koos ik maar voor bacteriën dat werd uiteindelijk heel leuk.’ Al zegt hij het zelf. Ik klik het snel dicht. Vanwaar die interesse in viezigheid en narigheid? Hoe komen ze op die ideeën?

Mama hier heb ik pein, kun je een pil voor mun hooft koopen?

Ik kijk rond en zie chaos. Ik zie bladen en kranten die ik nog wil lezen. Gele memo’s met krabbels her en der vastgeplakt aan de afzuigkap en op mijn agenda. Op de grond een half gespeeld potje Risk. Op het aanrecht de vaat van vanochtend, de koelkast halfleeg. Voor me ligt een tekening van een poppetje. Er wijst een pijl naar het hoofd van het poppetje en daarnaast staat geschreven: “Mama hier heb ik pein, kun je een pil voor mun hooft koopen?” En ik herinner me ineens dat op hun slaapkamer nog wat vuurwerk ligt van oud en nieuw.

Het antwoord waar mijn kinderen hun inspiratie vandaan halen, dringt zich langzaam aan me op. En als ik niet oppas, is er meer vuurwerk, want mijn oude computer wordt onder mijn handen ontzettend heet en maakt veel lawaai. Ik vrees elk moment een steekvlam en ga wat naar achteren zitten.

Alleen uit chaos kan echter orde ontstaan; dat had mijn kind geweten als hij wel een werkstuk gemaakt had over de oerknal. Ik zal maar zelf exploderen en als een enorme vuurwerkshow door het huis gaan met een emmer en een doek. De computer moet uit om af te koelen. Dan sjees ik naar de drogist voor een ‘pil voor mun hooft’.

Zo, ik heb weer zicht. En alleen met vrij zicht kun je je focus bepalen.

Jose Leeuwenkamp
Hoofdredacteur gezondNU

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar hoe zorg je voor bloei? In deze editie laten we zien hoe een betere focus op lichaam en geest ervoor zorgt dat je je lichaam beter kent zodat je beter weet wat het nodig heeft.