Regelmatig overweldigd door de wereld?

  721

  Steeds vaker kom ik mensen tegen die na veel getob met het leven, er uiteindelijk achter komen dat ze hoogsensitief zijn. Gaat er bij jou een alarmbel af? Lees dan verder.

   

  Behoefte aan: inzicht, steun
  Wie: jijzelf
  Waar: kan overal
  Benodigdheden: deze test of een boek over hooggevoeligheid
  Tijdsduur: 20 minuten

  Ben je regelmatig (te) moe, overprikkeld, huilerig, wiebelig, labiel of gespannen zonder aanwijsbare reden?

  Het blijkt dat één op de vijf personen hooggevoelig is. Hieronder vind je een test, om te kijken of dit ook voor jou geldt. Noteer achter elke uitspraak ja of nee.

  1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving
  2. Ik word beïnvloed door de stemmingen van anderen
  3. Ik ben nogal gevoelig voor pijn
  4. Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn
  5. Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne
  6. Ik raak gemakkelijk overprikkeld door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes
  7. Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld
  8. Ik voel me niet op mijn gemak bij harde geluiden
  9. Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek
  10. Ik ben consciëntieus
  11. Ik schrik gemakkelijk
  12. Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd
  13. Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen (door bijvoorbeeld het licht te dimmen of het meubilair te verplaatsen)
  14. Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen
  15. Ik doe erg mijn best om te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet
  16. Ik kijk niet naar gewelddadige films of tv-shows
  17. Ik voel me ongemakkelijk als er om me heen veel gebeurt
  18. Veranderingen in mijn leven brengen me van mijn stuk
  19. Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en geniet daarvan
  20. Het vermijden van situaties die me van streek maken of overbelasten, heeft bij mij een hoge prioriteit
  21. Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus of gespannen, dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk
  22. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden

  Als je minimaal twaalf van de vragen met Ja hebt beantwoord, zou je weleens hoogsensitief, een highly sensitive person, een HSP kunnen zijn. Het is vaak net alsof de wereld je overweldigd. Herken je jezelf? Wat nu?

  Bewustwording is de eerste stap. Toegeven dat je van bepaalde mensen en situaties uitgeput raakt. Dat je te lang doorgaat zonder pauzes, dat je eigenlijk veel te slordig met je gevoelige lijf omgaat. Er is veel over dit onderwerp te lezen en je kunt gelukkig jezelf helpen met kleine aanpassingen, zodat je minder door het leven overspoeld wordt.

  HSP-zijn heeft dan zelfs voordelen, want je kunt ongelofelijk genieten van je intensiteit als je deze leert te doseren. Veel kunstenaars zijn bijvoorbeeld HSP en maken de mooiste dingen.

  Met heel veel liefde beschrijft Elaine N. Aron in haar boek ‘Hoogsensitieve personen’, hoe je je voordeel kunt doen met je gevoeligheid, in een wereld die steeds maar harder en sneller doordraait. Begin maar met rustig te lezen en langzaamaan uit te gaan proberen wat voor jou werkt. Stap voor stap.

  “Toen ik deze test een paar jaar terug aan mijn ouders en zus liet zien, vulden ze hem in. Resultaat: vader, moeder, zus en ik allemaal hoogsensitief. Allemachtig, hadden we dat maar geweten toen we nog samen in een huis woonden, lang geleden. Dat had ons veel ellende bespaard. Nu kunnen we mededogen voelen, voor de gevoelige kanten van onszelf en elkaar.” (Maria)

  Lezen: ‘Hoogsensitieve personen’ en ‘Hoogsensitieve personen in de liefde’ (over liefdesrelaties en wel of niet HSP zijn), Elaine N. Aron

  Bovenstaande test komt uit deze boeken.