Home Blogs Ruim die keuken op – het maakt je kilo’s lichter

Ruim die keuken op – het maakt je kilo’s lichter

0
Ruim die keuken op – het maakt je kilo’s lichter

Nog niet zo lang geleden ging ik met mezelf de uitdaging aan net zolang te koken tot de aanrechtkastjes en diepvries leeg waren. Bijna drie weken heb ik minimaal boodschappen gedaan en nog was lang niet alles op. Ik kwam dingen tegen uit kerstpakketten van vijf jaar geleden die al drie keer waren meeverhuisd. Ook had ik van sommige producten een voorraad die voldoende was voor de rest van mijn leven. Op basis daarvan heb ik mijn keuken grondig gereorganiseerd. En wat is het fijn snel terug te kunnen vinden wat ik nodig heb en te weten wat er allemaal in huis is (als één van mijn pubers het tenminste niet eerder heeft gevonden!). Hoe mijn keuken er nu uitziet? Ik geef je graag een rondleiding en mijn beste tips.

1. Zorg voor overzicht

Hierdoor voorkom je dat je bepaalde dingen steeds opnieuw aanschaft, terwijl je ze nog op voorraad hebt (gebeurde mij regelmatig). Ik heb ervoor gekozen om alles te organiseren in glazen weckpotten (heel handig, onder andere te koop bij IKEA en Action). Op de deksel heb ik stickers geplakt met daarop de inhoud. In deze potten bewaar ik verschillende soorten meel, pitten, zaden, noten en muesli. Eigenlijk alles wat langer houdbaar is en een zooitje wordt als je aangebroken verpakkingen bewaart (die dan vervolgens scheuren etc.).

2. Groepeer de spullen naar thema

Zo heb ik in mijn keuken een la met supplementen, een la met kruiden, een la met bakspullen en een la met veelgebruikte keukenspullen, enzovoort. Door op thema te groeperen, kun je dingen veel makkelijker terugvinden.

3. Zet alle verleidelijke spullen bij elkaar in één kastje

Ik heb een speciaal kastje voor snoep en zoetigheid. Zo kunnen mijn man en kinderen toch af en toe nog wat zoet nemen. Zelf hoef ik niet in deze kast te komen en daardoor beperk ik de verleidingen tot een minimum. Zien doet toch verlangen, is mijn ervaring.

4. Organiseer je kruiden

In mijn kruidenlade heb ik alles in gelijke potjes gedaan met wederom een label erop. Ook heb ik de kruiden op alfabet gerangschikt zodat ik ze snel kan vinden. Voor alle voorraadzakjes met kruiden die niet meer in een potje pasten heb ik een apart bakje gemaakt. Zodra een kruid op is, check ik dat bakje eerst voordat ik naar de supermarkt ren.

5. Organiseer je thee

Alle theezakjes heb ik in een grote theedoos gedaan met zestien vakken. Hier is de spelregel: past het niet meer in de doos, dan drinken we eerst totdat er ruimte vrijkomt. Pas dan koop ik weer nieuwe thee. Losse thee, je raadt het al, heb ik in glazen jampotjes opgeslagen.

6. Pubers in huis? Maak duidelijke afspraken over de inhoud van de koelkast

Wij hebben de luxe van twee koelkasten in huis. Eén van die koelkasten is voor de kinderen. Alles wat daarin staat kunnen ze zonder te vragen pakken. De andere koelkast is voor de voorraad en is mijn domein. Zonder overleg mag die koelkast niet worden geplunderd. Heb je maar één koelkast, reserveer dan één of twee planken voor de voorraad en maak hierover duidelijke afspraken. Zo voorkom je dat je misgrijpt.
Wat ik nog steeds regelmatig doe, is de diepvries en keukenkastjes leegeten, dus af en toe een weekje minimaal boodschappen doen. Op die manier hou ik overzicht in de keuken en kan ik één keer in de zoveel tijd allemaal lekkere nieuwe dingen kopen!

Carola van Bemmelen is voeding- en leefstijlcoach en daagt iedereen uit tot gezond eten en leven.