Home Blogs Sommigen dingen kunnen nou eenmaal echt niet op 1,5 meter afstand

Sommigen dingen kunnen nou eenmaal echt niet op 1,5 meter afstand

0
Sommigen dingen kunnen nou eenmaal echt niet op 1,5 meter afstand

Ik zal het maar meteen eerlijk toegeven: ik heb geknuffeld. Geknuffeld met mensen buiten mijn gezin.

Een vriendin wiens vader op sterven ligt, een intervisie-genoot die mijn steun zocht, mijn lieve zus. Ik krijg daarop verbaasde reacties van anderen. ‘Dat had ik niet van jou verwacht als huisarts’. Ik weet het wel, het is niet helemaal volgens de regels van het ‘nieuwe normaal’.

Anderhalve meter is de norm

Ik geloof dat de Coronamaatregelen zoals die nu gelden, echt helpen en nodig zijn. Die anderhalve meter maatschappij is voor mij de norm van hoe ik me nu probeer te gedragen. Ik was de hele dag door mijn handen. Als huisarts deed ik dat altijd al na elke patiënt die ik ontvang. Verder ben ik ook heel voorzichtig en houd ik zoveel mogelijk afstand. Ik ben ook thuis gebleven en heb me keurig op Covid-19 laten testen toen ik verkouden was.

Maar er zijn nou eenmaal dingen die op 1,5 meter afstand niet zo krachtig zijn. Zoals het delen van verdriet en het geven van steun.

Huidhonger

Wij mensen zijn sociale wezens. Over het algemeen worden we gelukkig van interactie met medemensen. Het belang van fysieke aanraking is daarbij een onderschat fenomeen. Door de maatregelen van de coronacrisis, is de term ‘huidhonger’ opeens veel meer op de kaart komen te staan. Aanraking is misschien wel de meest essentiële vorm van contact.

Al eerder schreef ik in deze blog over het belang van contact en aanraking. We kunnen gewoonweg niet zonder. Voorzien in die behoefte, kan in deze tijden van corona niet zonder enig risico op besmetting. Met elkaar zullen we de risico’s op een weegschaal moeten leggen. Aan de ene kant het risico van een besmetting en aan de andere kant de risico’s van het gebrek aan nabijheid.

Want langdurig zonder fysiek contact, leidt onherroepelijk ook tot gezondheidsschade. Eventjes houden we het wel uit, maar niet voor lang. Je familie en vrienden binnen jouw anderhalve meter toelaten, is misschien wel minder schadelijk dan langdurig verstoken blijven van aanraking. Ik weet het niet. Zorgen maak ik me wel.

Foto door Marco Bianchetti op Unsplash