Home Blogs Suikerbewust

Suikerbewust

0

Al twaalf jaar ben ik nu moeder en al die tijd ben ik heel bewust, en af en toe ietsje minder, bezig met de voeding van mijn kinderen. Natuurlijk ook voor mezelf en mijn man. Alleen als moeder wilde ik het echt goed doen voor mijn kinderen. Geen suikergoed en ze leren maar gewoon water drinken. Ze eten wat de pot schaft en geen gezeur. Dat warenmijn idealen.

Mijn man vond het allemaal ook prima en werkte eraan mee. Wij waren destijds en zijn nu nog altijd niet opgewassen tegen de weerstand van de omgeving en alle verleidingen die daarbij komen. De ene oma hielp bijvoorbeeld keurig netjes mee aan ons plan, de ander vond en vindt dat ze ook gewoon oma moet kunnen zijn en daar hoort kleinkinderen verwennen nou eenmaal bij. Daar begon ons ideaal al te buigen. Snoepgoed en limonadesiroop deden al gauw hun intrede in het leven van onze meiden en zijn er nooit meer uitgekomen.

Op het kinderdagverblijf wil je ook niet dat je kind niet mee mag snoepen als er een feestje is. Op school idem dito. Tot op vandaag probeer ik ze water te laten drinken en steeds weer ben ik op zoek naar verantwoorde alternatieven voor snoepgoed en limonadesiroop. Dat we af en toe genieten van heerlijke chocolademelk , frisdrank met bubbels en chips in het weekend moet kunnen. Alleen het snoepgoed, koekjes en de suikerhoudende limonadesiroop krijg ik er doordeweeks echt niet helemaal uit. Eerlijk toegegeven werk ik er zelf momenteel erg hard aan mee om dat dan ook niet voor elkaar te krijgen, want op de een of andere manier krijg ik mijn suikerverslaving er ook uit. Dus koop ik zelf snoep en koek. Anderzijds kan ik soms dan ook weer erg verantwoord bezig zijn met mueslirepen die ik zelf maak en lekker worden gevonden en maak ik af en toe rauwkostfrietjes (ongebakken) met een lekker verantwoord dipsausje als tussendoortje. Zo zoek ik steeds weer verantwoorde hapjes en drankjes. Dit kost altijd meer tijd en moeite dan even snel iets meenemen uit de winkel dat kant en klaar dan thuis opengemaakt kan worden om meteen te worden verorberd! Daar kan toch niemand tegen op!

En toegegeven de limonadesiropen die suikervrij zouden zijn smaken minder lekker. Inmiddels heb ik wel één type gevonden die ik lekker vind alleen is deze onbetaalbaar en de kinderen vinden het dan weer niet lekker. Zelfgemaakte ijsthee werkt in de zomer soms wel als goede vervanger van limonade. Soms een beetje honing toevoegen is dan wel weer suiker, maar ook verantwoord en zorgt ervoor dat ze het beter drinken. In de koude dagen werkt een kop thee soms als alternatief. Groot nadeel daarvan is dat ik heel vaak nog halve koppen thee weg kan spoelen want als het koud is geworden vinden ze het niet meer lekker. Het pure water is nog steeds niet populair hier.
Hhet kost veel overtuiging en volharding om op het gezonde pad terug te komen steeds weer. En toch blijf ik ernaar streven mijn kinderen minder suikers te laten eten.

Vorig artikel Mijn 8 favoriete vegan etenswaren
Volgend artikel Dikke mensen zijn afstotelijk
Avatar
Ik ben een vrouw, echtgenote, moeder van twee meiden (12 en 10 jaar), parttimer, vriendin, kennis, dochter en ga zo maar door. Ik leef inmiddels 40 jaar en ben goed op weg naar de 41. Ik geniet van mijn gezin en van mijn werk in de kinderopvang. Ik houd van lekker eten en kan ook erg goed snoepen. Ik houd van tuinieren, wandel graag en lees gezondheids- en voedselweetjes en dus het blad gezondNU. Schrijven over voeding en gezondheid deed ik tot nu toe vooral in mijn dagboek. In de vorm van: “Het wordt echt tijd dat ik weer eens op mijn voeding ga letten”, “Zo kan ik niet langer doorgaan!” of “Mijn broeken worden alweer te strak”. Ik hoop met mijn blogs lezers te inspireren tot het nemen van kleine stapjes in de gezonde richting!