Home Blogs Trots op poep

Trots op poep

0
Trots op poep
Jacqui van Kemenade, voedingsarts

In 1935 werden in China alle mussen ‘geruimd’. Mussen zouden teveel snoepen van de oogst. Mao Zedong vergat echter dat mussen ook insecten eten. Twee jaar later werd China overspoeld door miljarden sprinkhanen en werden volledige oogsten vernietigd. Het resultaat? Een hongersnood die 45 miljoen doden tot gevolg had.

De natuur is in perfecte harmonie. Het verwijderen van een schakel kan een domino effect veroorzaken met niet te voorspellen gevolgen voor flora en fauna. Ook wij mensen zijn onderdeel van diezelfde natuur, en het goede nieuws is, we zijn nooit alleen!

In je darm heb je miljarden bacteriën te gast. Net zoals China de mussen heel hard nodig bleek te hebben, hebben wij onze gasten nodig. In deze tijd van overmatige hygiëne vinden wij bacteriën enge beestjes, die we associëren met onreinheid en ziekte. We doen alles om ze te doden. Schoonmaakmiddelen en antibiotica (vertaald: tegen-leven) zijn onze wapens in de strijd. Best begrijpelijk als je ziet waar we vandaan komen. Antibiotica hebben ons geholpen om infectieziektes te overwinnen.

Een atoombom

Maar een ‘antibioticakuurtje’ is als een atoombom. Vijand maar ook vriend wordt weggevaagd. Wat overblijft in onze darm is een slap aftreksel van wat eens een gezellige (maar gezonde!) wirwar aan bacteriën was. Die wirwar krijg je als baby al tijdens je geboorte en borstvoeding bij moeders. Heb je te weinig gevarieerde darmgasten dan is er tegenwoordig ook de poep transplantatie. Dit betekent simpelweg dat je de gelukkige eigenaar wordt van de poep en darmgasten van je buurman. Zo kunnen allerlei ziektes en zelfs overgewicht als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Bij ons thuis mogen gasten als eerste opscheppen. Verwen jij ook je (darm)gasten thuis? Die houden van vezels, in groente, fruit en volkoren graansoorten. Vertroetel ze maar eens goed. Maar let op, ze zijn kieskeurig en willen niet iedere dag hetzelfde. Hoe gevarieerder jij eet, hoe gevarieerder en dus gezonder je darmbacteriën worden.

Kijk in de toiletpot

Als China haar mussen niet had uitgemoord, dan hadden ze geen hongersnood gehad. Dit geldt ook voor ons. Vermoord jouw ‘mussen’ niet, verwen ze met gevarieerde en vezelrijke eetgewoontes. Denk niet in ’dieet’ of wat je niet mag eten. Denk aan wat je wel mag eten.
Wil je weten of je goed op weg bent? Kijk dan eens in je toiletpot. Hoe ziet het er daar beneden uit? Zorg dagelijks voor een goed gevulde toiletpot. Zorg dat je trots bent op poep!

Jacqui van Kemenade is voedingshuisarts en legt als arts het verband tussen ziek-zijn, genezing en leefstijl.

Vorig artikel Bij wijze van spreken
Volgend artikel Nooit meer jojo-en
Jacqui van Kemenade
Jacqui van Kemenade is huisarts gespecialiseerd in diabetes. Als speciaal aandachtsgebied heeft ze voeding, leefstijl, persoonlijke omgeving en de impact daarvan op het ontstaan van verschillende chronische aandoeningen. Onze genen zijn in miljoenen jaren niet veranderd, toch komen diabetes en obesitas steeds vaker voor. In haar praktijk draait Jacqui dit proces terug. Want: als de omgeving waarin we leven, slapen en eten ons ziek maakt, dan is er ook goed nieuws. Als we die omgeving aanpakken, kunnen we ook beter worden. “Wat er binnenin ons lijf gebeurd zodat het bijna onmogelijk is om af te vallen fascineert me. En ik ben net zo blij als mijn patiënten als suikers, gewicht en gezondheid weer op de plek vallen waar ze horen. Daar wij ons optimaal goed bij voelen.”