Home Blogs Vijf tips voor een stressvrije vakantie

Vijf tips voor een stressvrije vakantie

0
Vijf tips voor een stressvrije vakantie

Vakantie is niet voor iedereen alleen maar ontspanning en een groot feest. Vakantie kan ook stress opleveren. Het bekent immers dat je je werk een tijdje los moet laten. Gaat dat wel goed zonder jou? Ook voor ouders van kinderen is vakantie soms een bron van stress. Vakantie kan immers leiden tot verveling en constante strijd en ruzie over uitstapjes, bedtijd, zakgeld en uitgaansregels. Met deze handige tips kun je beter genieten op je vakantie.

1. Neem de werkdruk weg

De dagen voor de vakantie zijn voor veel werknemers extra druk. Er komen op het laatste moment allerlei zaken bij die even afgerond moeten worden. Je moet alles goed overdragen en hebt het liefst je hele to-do-list afgewerkt. Resultaat? Als je eindelijk vrij bent, ben je gesloopt. Als je thuis komt, wacht je de stress van het inpakken, om maar zo snel mogelijk weg te kunnen. Dat is niet de beste manier om een vakantie te beginnen. En eenmaal onderweg staat je telefoon nog roodgloeiend van losse eindjes en klanten die je proberen te bereiken.

Probeer je in die laatste werkdagen niet gek te laten maken. Kijk eens kritisch naar je lijstje: moet het echt allemaal voor je weggaat, of kan er ook iets blijven liggen voor na je vakantie? Moet je alles zelf doen of kun je ook taken delegeren? En als iemand je vraagt of je er nog iets bij kan doen, zeg dan niet direct ja. Vraag even bedenktijd en vraag je serieus af of je er nog wel tijd voor hebt. Nee zeggen is vaak lang zo erg niet als het lijkt, je collega’s zullen het best begrijpen dat je in die paar dagen voor je vakantie niet alles kan doen.

Tot slot is het belangrijk om goed te delegeren. Laat je e-mails en telefoon doorschakelen naar een collega of geef een automatisch bericht dat je op vakantie bent en vanaf wanneer je wel weer te bereiken bent. Maak afspraken dat je bijvoorbeeld één of twee dagen in de week op je e-mail kijkt. En informeer je klanten, collega’s of opdrachtgevers dat je op vakantie bent. Ze zullen je dan wellicht niet eens proberen te bereiken.

2. Plan vrije dagen thuis

Om te voorkomen dat je met je werkstress op vakantie gaat en dus al moe begint, kan het verstandig zijn om voor je vakantie al een paar dagen vrij te nemen. Zo hoef je niet direct uit je drukke werk in te pakken en weg te gaan, maar kun je eerst een dagje bijkomen en dan een dagje rustig inpakken, voordat je weggaat. Zo ga je al uitgeruster weg. Ook als je terugkomt zijn een paar dagen vrij een aanrader. Je kunt rustig je spullen opruimen en nagenieten en eventueel je jetlag uitslapen, zodat je echt uitgerust weer aan het werk komt. Zie die dagen dan niet als verloren tijd, maar als vakantie, als cadeau aan jezelf om bij te tanken.

3. Begin je vakantie zodra je wegrijdt

Veel mensen rijden in één ruk door naar hun vakantieadres, ook al is dat 10 uur rijden. Ze komen dan vaak moe aan en, zeker met kinderen, gestrest en gefrustreerd. Laat je vakantie al beginnen zodra je wegrijdt. Neem de tijd, stop af en toe bij een leuke plek en overnacht desnoods één nachtje in een hotel. Zo kun je zodra je weggaat al ontspannen en maak je van de rit naar je vakantiebestemming toe ook al een feest.

4. Gun jezelf rust

Als je naar een ver land gaat, is de verleiding groot om zoveel mogelijk plekken te gaan bezoeken. Je kunt een rondreis maken, overal twee dagen blijven en dan snel weer doorgaan, maar dan komen de meeste mensen niet echt tot rust. Als je langer op één plek blijft, ben je minder tijd kwijt met spullen in- en uitpakken en kun je ook af en toe een dagje luieren en niets doen, zonder het gevoel te hebben dat je alles mist. Bovendien is vrijwel iedere plek de moeite waard om langer te blijven. Uiteindelijk heb je maar een aantal weken om dingen te zien, of je dat nu op één plek doet of op meerdere plekken. Gun jezelf de rust, zodat je niet alleen leuke dingen ziet en doet, maar ook echt ontspant.

5. Maak afspraken

Om ruzie en frustraties tijdens je vakantie te voorkomen, is het verstandig om met iedereen die mee gaat goede afspraken te maken. Wat wil iedereen graag doen? Als de één het liefst elke dag aan het strand ligt en de ander elke dag naar musea wil, maak dan afspraken. Hoe verdeel je dat? En hoe verdeel je de aandacht voor de kinderen? Je kunt elkaar als partner af en toe vrij geven, zodat je tijd voor jezelf hebt en ook zonder kinderen iets kunt doen wat jij echt leuk vindt. Als je elkaars verwachtingen kent en afspraken maakt, is het veel gemakkelijker om een vakantie te hebben waar iedereen zich lekker bij voelt.

Wil jij alles weten over hoe je een goede balans houdt tussen werk en privé? Tussen inspanning en ontspanning? Dan is de opleiding Stress en Burn-out Coach iets voor jou.