Home Blogs Waarderen kun je leren

Waarderen kun je leren

0

“When you hit rock bottom, the only way is up” – dit gezegde klinkt cliché, maar als ik uit ervaring spreek zit er zeker een kern van waarheid in. Wanneer het lichamelijk (of geestelijk) een periode erg slecht met je gaat, kan het daarna alleen maar beter gaan. Een diepe put is niet voor niks en brengt zeker wat wijze levenslessen met zich mee. Zo heb ik dankzij meerdere ziekteperiodes geleerd om bepaalde dingen meer te waarderen. In dit artikel vertel ik je 4 dingen die ik heb leren waarderen dankzij mijn coeliakie!

Tijdens ziekteperiodes kom je er pas achter hoeveel steun je kunt hebben van vrienden en familie. De keerzijde daarvan is dat je er ook achter komt wie je echte vrienden zijn. Des te meer ga je de vrienden waarderen die er wél voor je zijn!

Wanneer we het hebben over rekening houden met elkaar, ben ik vrienden en familie ook meer gaan waarderen. Op verjaardagen wordt vaak goed rekening met mij gehouden. Ik verwacht niet dat mensen hun complete verjaardag glutenvrij aan mij aanpassen. Nee, ik ben al blij met een glutenvrij gebakje of zak chips die speciaal voor mij gekocht is! Op die manier laten mensen zien dat ze aan je denken en rekening met je houden.

Artsen

In mijn jeugd was de huisarts voor mij de man die me toch telkens weer naar huis stuurde en me niet serieus kwam. Hierdoor was mijn algemene beeld van huisartsen negatief. Pas toen ik met mijn huidige huisarts in contact kwam, ben ik artsen meer gaan waarderen. Ik werd serieus genomen en dankzij hem werd ik eindelijk doorgestuurd. Nu zie ik pas in hoeveel artsen voor een patiënt kunnen betekenen.

Eten

Vroeger at ik wat ik lekker vond, las ik geen ingrediëntenlijsten en daardoor leefde ik een onbezorgd leventje. Tegenwoordig ligt dat natuurlijk anders. Ik check ieder product en niks is meer vanzelfsprekend. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik eten meer ben gaan waarderen. Van lekker onbezorgd glutenvrij uit eten gaan kan ik echt genieten. Ik kan een gat in de lucht springen wanneer er een nieuw glutenvrij product of merk gelanceerd wordt. Of wanneer ik eindelijk na lang zoeken glutenvrije nasikruiden gevonden heb. Wie het kleine niet eert…

Mijn gezondheid

Last but not least ben ik mijn gezondheid meer gaan waarderen. Omdat die van mij diepe dalen heeft gekend, ben ik mijn goede dagen of periodes gaan waarderen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is dat in het begin niet. Het is moeilijk om daar bewust bij stil te staan, maar zorgt uiteindelijk wel voor positiviteit! Door af en toe tegen mijzelf te zeggen ‘Ach, slechter dan in die periode kan het toch niet gaan’, kan ik optimistisch blijven.

Zo zie je maar, ziekte kan ook mooie dingen met zich meebrengen en zorgen dat je positiever in het leven staat vol waardering!