Home Blogs Waarom is sporten (juist nu) gezond? 7 voordelen!

Waarom is sporten (juist nu) gezond? 7 voordelen!

0
Waarom is sporten (juist nu) gezond? 7 voordelen!

Sporten doet je goed en is gezond. Dat staat buiten kijf. Of je nu hardloopt, fietst, aan krachttraining (thuis) doet, of yoga: je bestrijdt welvaartsziekten, verbetert je immuniteit, voelt je fitter en energieker. Maar ook slaap je beter, boost je je humeur en zit je stukken beter in je vel. Dit alles komt ook je weerstand ten goede en dat is in deze corona crisis zeker goed. In dit blog de 7 voordelen van sporten.

1 Houdt je botten sterk

Naarmate je ouder wordt, vermindert de dichtheid van je botten en worden je gewrichten strammer. Tijdens het sporten belast je je botten en gewrichten. Het mooie daarvan is dat het je botten zo sterk houdt en botontkalking tegengaat. Tegelijkertijd draagt in beweging blijven bij aan soepele gewrichten.

2 Je slaapt veel beter

Doe je overdag aan sport? Dan span je je fysiek in en wordt je lichaam moe. Gevolg is dat je ’s avonds beter in slaap valt en ook dieper slaapt. Bijkomend voordeel is dat je dankzij een goede nachtrust je overdag energieker voelt, geconcentreerder bent en je productiviteit toeneemt. Let wel: sport niet vlak voor je gaat slapen, want dan heb je juist te veel energie en kom je moeilijker in slaap.

3  Bestrijdt je stress en ontspant

Stress ervaren is, helemaal nu tijdens de corona-crisis, bijna onvermijdelijk. Tijdens het sporten maak je je hoofd leeg en denk je niet meer aan je zorgen, to-do’s en andere zaken. Kortom, je ontspant. Bovendien maak je tijdens het sporten allerlei positieve hormonen aan die de stresshormonen bestrijden en je een happy gevoel geven. Vandaar ook dat sporten een goede remedie is voor wie kampt met angsten en depressieve gevoelens. Het vermindert angst en somberheid. Een half uurtje matig tot intensief sporten is genoeg om je dagelijkse stress aan te pakken.

4 Geeft je meer energie

Lichamelijk actief zijn stimuleert de zuurstofopname in je lichaam en zorgt ervoor dat voedingsstoffen in je hele lichaam worden afgeleverd. Verder versterk je je hart en longen waardoor je uithoudingsvermogen omhoog gaat. Dat samen maakt dat sporten je meer energie geeft, je weerstand verbetert en je je gewoonweg vitaler voelt.

5 Verbetert je hart, bloedvaten en meer

Wie dagelijks zorgt voor voldoende lichaamsbeweging houdt het hart en de bloedvaten in goede conditie. Want, je hart is een spier en des te sterker die is, des te krachtiger het bloed door je lichaam wordt gepompt. Daarnaast bevordert bewegen de doorbloeding van je lichaam zodat je het verstoppen van je aders bestrijdt. Tot slot verbetert ook je ademhalingssysteem, omdat je longen meer zuurstof kunnen opnemen. Het eindresultaat is dat je conditie omhoog gaat en je je fitter voelt. Daarbij houdt je je bloeddruk laag, heeft het een positief effect op je cholesterolbalans en verminder je het risico op hart- en vaataandoeningen.

6 Helpt bij een gezond gewicht

Sporten bevordert ook een gezond gewicht. Ben je te zwaar en wil je die overtollige kilootjes kwijtraken? Doe dan meerdere keren per week aan sport. Want door je lichamelijk in te spannen neemt je vetmassa af en krijg je meer spieren. En het fijne van meer spiermassa is dat je stofwisseling omhoog gaat en zo uiteindelijk bijdraagt aan het verliezen van overgewicht. Weet je dat je na het sporten ook nog een tijdje calorieën verbrandt? Dat komt omdat je lichaam voor het herstel na een fysieke inspanning ook energie verbruikt.

7 Boost je zelfvertrouwen

Regelmatig sporten maakt je ook zelfverzekerder. Enerzijds dankzij de feelgood hormonen die je aanmaakt, maar ook omdat je een positiever zelfbeeld krijgt. Niet zo vreemd natuurlijk, want regelmatig intensief bewegen draagt onder andere bij aan sterke en soepele spieren, verbetert je lichaamshouding, bevordert je conditie en zorgt dat je je energieker voelt. Kortom: je zit gewoonweg stukken beter in je vel en dat doet je zelfvertrouwen goed. Je bent meer tevreden met jezelf en straalt dat ook uit.

Kortom: sporten is gezond omdat je je fitter en energieker voelt! Je bevordert je gezondheid doordat je je metabolisme een boost geeft, je hart en bloedvaten in conditie houdt, je weerstand verbetert, je stress reduceert, je zelfverzekerder voelt enzovoort. Daarbij komt dat het ook ontzettend leuk is om je favoriete sport te beoefenen!

Wil je anderen helpen meer te bewegen? Als beweegcoach kun jij het verschil maken door mensen te laten zien dat bewegen een bron van plezier en vitaliteit is.