Home Blogs Wat doet een Stress en Burn-out Coach?

Wat doet een Stress en Burn-out Coach?

0
Wat doet een Stress en Burn-out Coach?

Vraag je je af: wat doet een Stress en Burn-out Coach? Nou simpel gezegd leert een Stress en Burn-out Coach je omgaan met stress. Je spanningssignalen tijdig te herkennen en erop te anticiperen. Ofwel bijtijds de balans te herstellen, zodat je niet ziek wordt. Overspannen raakt of zelfs opgebrand raakt. Burned out. Ziek door teveel stress is een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim in Nederland. Maar, wat is nu stress? En wat kan een stresscoach voor je doen?

Stress, wat is dat precies?

Praat je over stress? Dan bedoel je spanning hebben. Een bepaalde druk voelen. En eigenlijk heb je daar dagelijks mee te maken: op je werk, werk, je studie, in het gezin, maar ook op diverse andere fronten.

Het mooie van stress hebben is dat je lichaam ervoor zorgt dat je een adrenaline kick krijgt. Je hartslag versnelt, bloeddruk gaat omhoog en je spieren spannen zich aan. Je lichaam is klaar voor actie. Zorgt ervoor dat je op zo’n moment gefocust bent, goed presteert, dingen efficiënt doet en alert reageert in bepaalde situaties. Je kent het vast wel. Het zorgt ervoor dat je een goede wedstrijd speelt, een examen goed maakt et cetera.

Is de stressvolle situatie voorbij? Klus geklaard? Dan ebt de spanning weg en is er verder niets aan de hand. Deze gezonde stress is onderdeel van het leven. Maar weet je dat die ervaren spanning ook problemen kan veroorzaken?

Ongezonde stress en de gevolgen

Zoals geschetst geeft gezonde stress je à la minute een energieboost. Echter, heb je te maken met ongezonde stress? Dan ervaar je teveel spanning die onaangenaam is. Ineffectief en ongezond. Het brengt je flink uit balans. Veroorzaakt door overbelasting op je werk en/of privé. Op den duur blijven de gevolgen niet uit.

Zonder dat je het misschien direct merkt, krijg je allerlei vage lichamelijke en psychische klachten. Daarbij veranderen ook je gedrag en gevoelens. Eigenlijk verlies je beetje bij beetje de controle.

Je voelt je oververmoeid, opgejaagd, slaapt slecht, hebt concentratieproblemen, bent vergeetachtig, somber, reageert kortaf, gaat meer eten, roken, drinken, je bent steeds verkouden, kampt met maagklachten, spierpijn, hoofdpijn enzovoort.

Maak je op zo’n moment geen pas op de plaats? Ofwel: negeer je deze alarmsignalen? De kans dat je overspannen thuis komt te zitten of een burn-out oploopt groeit. Gelukkig kun je er zelf wat aan doen. Bijvoorbeeld door een stresscoach in de arm nemen.

Wat doet een Stress en Burn-out Coach?

Een professioneel opgeleide stresscounselor adviseert en begeleidt je om in balans te blijven of die te hervinden. Onder andere door bijtijds je stresssignalen te herkennen en er actie op te ondernemen.

Zo leert een expert in stresscoaching je de oorzaken van je stress op tijd te onderkennen. Onder andere doordat je nagaat wat je energie geeft en wat juist eindeloos veel energie kost. Maar, een stresscoach kan je ook helpen patronen te herkennen in je werk- en privéleven die daaraan bijdragen. Dat geldt eveneens voor welke rol gedachten en gevoelens spelen bij stress ervaren plus de invloed die je persoonlijkheid heeft. Zo kunnen onder andere perfectionisme en geen nee kunnen zeggen, bijdragen aan ongezonde stress.

Ook reikt een stresscoach je diverse tools en technieken aan om die spanning te bestrijden. Onder andere via ademhalings- en ontspanningsoefeningen, door meer te bewegen dan wel te sporten en niet te vergeten: leuke dingen te doen in je vrije tijd. Verder kun je denken aan gezond eten en voldoende (nacht)rust nemen.

Voorts kan ook tijdsmanagement, assertiviteitstraining, vergroten zelfvertrouwen en/of je communicatieve vaardigheden verbeteren onderdeel van stresscounseling zijn.

Kortom, wat een stresscoach doet is je leren een gezonde privé- en werkbalans te realiseren zodat je controle houdt over je leven. Lichamelijk en geestelijk volop energie hebt, je vitaal voelt plus rust en ruimte ervaart.

Opleiding Stress en Burn-out Coach

Wil jij graag mensen helpen met hun stressklachten om te gaan, overspannenheid en een eventuele burn-out helpen voorkomen? Mensen daarbij adviseren, begeleiden en ondersteunen. Vanuit je eigen praktijk of binnen het bedrijfsleven, de gezondheidszorg of health sector? Bekijk dan welke mogelijkheden onze Opleiding Stress en Burn-out Coach je biedt.

Heb je zelf last van stress(klachten) en zoek je hulp? Sonnevelt heeft al veel Stress en Burn-out Coaches opgeleid. Kijk hier voor een coach bij jouw in de buurt.