Home Blogs Wat helpt tegen slapeloosheid?

Wat helpt tegen slapeloosheid?

0
Wat helpt tegen slapeloosheid?

Steeds meer mensen kampen met slapeloosheid, oftewel insomnia. Zij slapen stelselmatig zeker 3 nachten in de week ronduit slecht. Belangrijkste oorzaken? Te laat naar bed en te lang naar schermen kijken, aldus diverse onderzoeken. Maar, wat is insomnia precies en wat helpt tegen slapeloosheid?

Wat is slapeloosheid?

Slaap je stelselmatig slecht en kampt je met slaaptekort? Dan wil je uiteraard graag weten wat helpt tegen slapeloosheid. Want, doordat je bijvoorbeeld moeilijk inslaapt, niet kunt doorslapen of te vroeg wakker wordt, ben je ’s ochtends niet uitgerust en voel je steeds moe.

Duurt de periode van slecht slapen langer dan 2 maanden? De kans bestaat dan dat het chronisch wordt. Want, je ziet er ‘s avonds tegenop om naar je bed te gaan. Je bent immers bang dat slapen weer niet gaat lukken. Dat maakt je gespannen en zorgt ervoor dat je weer moeilijk slaapt. Allengs kom je zo in een negatieve spiraal terecht en blijft je slapeloosheid voorduren.

Wil je graag dat negatieve patroon doorbreken? Weten wat helpt tegen slapeloosheid? Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om slecht slapen aan te pakken.

Wat helpt tegen slapeloosheid? Tips voor een betere nachtrust!

Dealen met slapeloosheid en weer beter leren slapen, kost tijd. Bijgaand alvast een aantal praktische tips die op termijn je nachtrust kunnen bevorderen. Voorwaarde is wel dat je de tips consequent moet toepassen.

1 Ontspan je lichaam en geest

Na een drukke werkdag is het een goed om te ontspannen. De stress achter je te laten en tot rust te komen. Meditatie kan je daarbij helpen. Het ontspant namelijk je lijf en maakt je hoofd leeg. Dat zorgt voor innerlijke rust en dat helpt tegen slapeloosheid. Ook ademhalingsoefeningen doen en yoga beoefenen zijn goede manieren om te relaxen.

2 Krijg voldoende lichaamsbeweging

Dagelijks minstens een half uur bewegen helpt je ook om beter te slapen en bestrijdt vermoeidheid op de dag. Let wel: sport niet vlak voor je gaat slapen, want dan is je lichaam nog te actief als je naar bed gaat.

3 Eet gezond en regelmatig

Voeding heeft invloed op je hormoonhuishouding en indirect ook op je slaap. Sla daarom je ontbijt niet over en kies verder sowieso voor gezonde voedingsmiddelen. Wees voorts matig met koolhydraten, suiker en cafeïnehoudende drankjes. Neem die stoffen liever ook niet 1,5 uur voor je gaat slapen. Ze kunnen het in- en doorslapen een stuk lastiger maken. Laat liever ook dat bekende slaapmutsje staan. Oké, je valt sneller in slaap, maar je slaap is ook minder diep en de kans is groot dat je vroeg én niet uitgerust wakker wordt.

4 Zorg voor een aangename slaapkamer

Om lekker te slapen, is een comfortabel kussen en matras essentieel. Ze moeten geen pijnklachten geven als je erop ligt. Maar, er is meer. Wat ook helpt tegen slapeloosheid is een goede slaapkamertemperatuur. Zorg dat de ruimte koel is, want zowel een te koude als te warme kamer verstoort je slaap. Ook is het belangrijk dat je slaapvertrek goed donker is. Dus voorkom dat straatlicht in je kamer schijnt, neem geen tablet of smartphone mee enzovoort. Want, licht activeert je brein en zorgt dat je niet goed (door)slaapt. Voorkom tot slot dat geluid je wakker houdt of wekt. Gebruik eventueel oordopjes om ongestoord te slapen.

5 Creëer een vast slaapritueel

Wat ook helpt tegen slapeloosheid is een vast slaapritueel. Dim bijvoorbeeld anderhalf uur voor je gaat slapen het licht en doe de tv en andere schermen uit. Doe een ontspanningsoefening, luister naar rustige muziek, lees of neem een warme (geen hete) douche. Zo bereid je je geestelijk en lichamelijk voor om te slapen. Bovendien helpt het je lichaam om het slaaphormoon melatonine aan te maken waardoor je makkelijker in slaap valt. Overigens ook elke dag op hetzelfde tijdstip gaan slapen en opstaan, draagt bij aan beter slapen.

6 Voer stap voor stap veranderingen door

Je slaapprobleem aanpakken, lukt niet in een keer. Wat wel helpt volgens slaapdeskundigen is stapje voor stapje kleine veranderingen op verschillende vlakken in je leven doorvoeren. Kijk eens naar je leefstijl, hoe je met stress omgaat en breng je slaaproutine in kaart. Dat alles kan ertoe bijdragen dat je gaandeweg beter gaat slapen.

Slaag je er ondanks alle tips niet in je slapeloosheid te overwinnen? Schroom dan niet om hulp te zoeken. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een slaapdeskundige, maar ook kun je zelf een slaapcoach in de arm nemen die je helpt weer goed te slapen.

Wil je anderen helpen om beter te slapen? Sonnevelt biedt de cursus Slaapcoach. Als Slaapcoach help je mensen om weer grip te krijgen op hun slaap en daarmee hun levensenergie. Als je mensen graag ‘evidence based’ met hun slaapproblemen wilt helpen, volgens een duidelijke methode, dan is deze cursus echt iets voor jou.