Home Blogs Wat zeggen je darmen?

Wat zeggen je darmen?

0
Wat zeggen je darmen?

Weet jij dat je poep veel vertelt over hoe het met je spijsvertering en darmen is gesteld? Bijvoorbeeld dat je te vet eet, te weinig vezels consumeert, gestresst bent, onvoldoende beweegt en dergelijke? En hoe gaat het met jouw darmen? Kijk, luister en ruik, want de volgende signalen zeggen je hoe het met je darmgezondheid gaat.

Onregelmatige stoelgang

De frequentie van een toiletbezoek verschilt van persoon tot persoon. De een poept dagelijks 1 keer en de ander 3 keer per week. Zolang er sprake is van een vaste regelmaat, je ontlasting soepel is, stevig qua vorm en geen problemen oplevert, is er niets aan de hand. Heb je een onregelmatige stoelgang? Dus bezoek je juist vaker het toilet of poep je minder keren dan je bent gewend? Dan is dat vaak een teken dat je darmgezondheid uit balans is.

Verstopping

Komt je ontlasting minder dan 3 keer per week en is je drol hard en droog? Moet je persen? Heb je last van krampen, pijn voor of tijdens het poepen? Dan is er sprake van obstipatie (verstopping) doordat je ontlasting te lang in je dikke darm blijft. De oorzaak kan zijn een verkeerd eet- en leefpatroon. Bovendien kun je last hebben van een opgeblazen buik, darmkrampen en/of een gevoel van je niet fit voelen. Voldoende drinken, vezelrijk eten en genoeg bewegen verminderen je klachten.

Diarree

Het tegenovergestelde van verstopping is diarree. Vaak moet je dan meerdere keren per dag naar het toilet. Je ontlasting is waterdun, komt plotseling opzetten en/of het kost je moeite om je ontlasting op te houden. Daarbij kun je last hebben van koorts, buikpijn en je slapjes voelen. De veroorzakers van diarree zijn divers. Zo ontstaat acute diarree nogal eens door een virus, het eten van besmet voedsel of bijvoorbeeld een antibioticakuur. Meestal herstellen je darmen zich spoedig. Ook kun je overwegen een probioticakuur te nemen om je darmflora weer in balans te brengen. Trouwens, ben je aan de diarree? Drink dan voldoende om uitdroging tegen te gaan. Duren je klachten langere tijd? Bezoek dan je huisarts, want het kan ook zijn dat je een chronische darmaandoening hebt. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een voedselallergie, het prikkelbare darm syndroom of de ziekte van Crohn.

Scheetjes laten

Dat je dagelijks pakweg 10 tot wel 20 (reukloze) winden laat, is heel gewoon. Zo voert je lichaam darmgas af en voorkomt een opgeblazen buik. Maar soms kun je last hebben van extreme winderigheid en/of windjes die bijvoorbeeld naar rottende eieren stinken. Overmatig veel scheetjes laten gebeurt nogal eens doordat je teveel lucht inslikt. Onder andere doordat je gestresst bent, rookt, veel kauwgom kauwt, een kunstgebit hebt dat niet goed past, te gehaast eet of drinkt. Maar ook sommige voedingsmiddelen zorgen voor extra winderigheid. Denk aan peulvruchten, uien, fruit, light-producten en diverse koolsoorten. Heb je last van scheetjes die als rottende eieren stinken? Dat kan erop wijzen dat je eiwitten niet goed verteert en dat zorgt voor een zwavellucht. Maken je winden een hard geluid, dan heeft je lichaam mogelijk moeite met het verteren van koolhydraten. Extra winderigheid is meestal onschuldig. Indien het echter gepaard gaat met andere darmklachten als diarree, buikpijn, slijmerige ontlasting of gewichtsverlies is het goed je huisarts te bezoeken, want het kan ook duiden op onder andere het prikkelbare darm syndroom, lactose- of glutenintolerantie, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Slijmerige, vettige of stukjes in je ontlasting

Een beetje slijm bij je ontlasting zorgt voor een goede stoelgang. Zit er veel slijm bij je poep? Dat kan komen doordat je darmen geïrriteerd zijn.  Is er sprake van slijm met bloed, dan kan een infectie, anale kloven, aambeien, verstopping of darmaandoening de oorzaak zijn. Afhankelijk van de oorzaak kun je ook andere klachten hebben als overgeven, diarree en krampen. Raadpleeg liever je huisarts als slijm gepaard gaat met bloed en andere buikklachten. Heb je een vettige ontlasting? Kleeft je drol aan de wc-pot vast of blijft drijven? Dat kan betekenen dat je vetvertering niet goed verloopt. Redenen daarvoor kunnen zijn een minder functionerende alvleesklier, een tekort aan galzuur of je dunne darm absorbeert onvoldoende vetten door bijvoorbeeld een allergie. Zie je stukjes in je ontlasting zitten? Dat kunnen onverteerbare etensresten zijn. Denk aan pitten, zaden en schilletjes. Maar, ook voedingsmiddelen vind je soms terug in je poep. Je hebt dan meestal niet goed genoeg gekauwd. En bemerk je kleine witte stippen, sliertjes of draden in je ontlasting? Schrik niet. Vaak zijn het wormpjes ofwel aarsmaden. Hoewel een dergelijke infectie onschuldig is en het meest bij schoolgaande kinderen voorkomt, zorgen wormen met name ’s nachts voor jeuk aan je anus. Heb je er last van? Met een wormkuur is het binnen 2 weken over. Zorg daarnaast ook voor een goede hygiëne.

Wil je meer weten over wat je darmen vertellen over je gezondheid en wat je kunt doen darmklachten? Bekijk dan de 2-daagse cursus Darmvitaal van Sonnevelt Opleidingen, gegeven door poepdokter Nienke Gottenbos. Meer informatie?