Home Blogs Weg met energiedrankjes! Lees hier waarom

Weg met energiedrankjes! Lees hier waarom

0
Weg met energiedrankjes! Lees hier waarom

We kunnen vaak wel wat extra energie gebruiken. Als de dagen kort en koud zijn bijvoorbeeld. Of als je weinig slaapt. Helaas gunnen veel mensen zich geen tijd meer om op een natuurlijke manier op te laden.

Rennend van de ene afspraak naar de andere, pompen ze hun lichaam vol met drankjes of pillen die meer energie beloven. Een mooi voorbeeld zijn energiedrankjes, energydrinks. Ze liggen steeds meer onder vuur, niet in de laatste plaats omdat er gevallen bekend zijn van mensen die overlijden of met hartklachten worden opgenomen na het drinken van deze drankjes.

De basisgedachte achter het drinken van een energiedrankje is dat het je helpt je concentratie te verbeteren en je een snelle oppepper geeft, zodat je nog even verder kunt waar je lichaam je eigenlijk vraagt om te stoppen.

Energiedrankjes bevatten astronomische hoeveelheden suiker (soms tot wel acht suikerklontjes per blikje) en staan stijf van opwekkende stoffen als cafeïne, taurine en guarana. Het is bewezen dat energiedrankjes stressverhogend zijn en hartkloppingen kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze zorgen voor rusteloosheid en slapeloosheid en uitdrogingsverschijnselen. Vooral voor mensen met diabetes, hartziekten, maar ook kinderen en zwangere vrouwen zijn de drankjes gevaarlijk.

Hoewel de verleiding groot kan zijn toch even snel wat extra energie te tanken uit een blikje, brengt het drinken van energiedrankjes je alleen maar verder van huis en zorgen ze er juist voor dat je veel vermoeider wordt. De prikkel die energiedrankjes geven aan je zenuwstelsel zorgt ervoor dat je lichaam extra stresshormonen aanmaakt. Hierdoor wordt je lichaam juist meer belast en stijgt je bloedsuikerspiegel aanzienlijk. Je bent dus wel even alerter, maar uiteindelijk word je juist doodmoe door de energiedip die volgt als de stresshormonen zijn uitgewerkt en je bloedsuikerspiegel zich in een dal bevindt.

Gelukkig zijn er ook natuurlijke energiedrankjes waar je lijf wel blij van wordt. Mijn advies: kies één van deze drankjes als je behoefte hebt aan een beetje extra energie (of nog beter: neem je ontspanning en ga lekker op tijd naar bed!).

  • Water met mineralen maak je zelf door aan één liter water een half theelepeltje ongeraffineerd Keltisch zeezout of Himalayazout toe te voegen. De mineralen zorgen ervoor dat het water beter opgenomen kan worden in de cellen (let op: het water mag niet zout smaken).
  • Kokoswater: kokoswater is rijk aan vitaminen en mineralen. (Kies wel de ongezoete varianten.)
  • Gerstegras: gerstegrassap is heel rijk aan chlorofyl, aminozuren en magnesium, bevat een enorme reinigende kracht en helpt het lichaam om meer zuurstof op te nemen. Voeg een eetlepel gerstegraspoeder (ook wel bekend als ‘green magma’ of ‘greens’) toe aan je water en je geeft je lichaam optimale voeding.

Meer lezen van Carola? Ontvang haar nieuwste boek De gelukkige eter cadeau bij een abonnement op gezondNU